Az idén meggyhatalommá válunk az Európai Unióban

agrarszektor.hu
Átveheti az idén az első helyet a magyar meggy az uniós piacon. A májusi fagyok ugyanis a legnagyobb konkurensnek számító lengyel termelőknél is komoly károkat okoztak.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Legnagyobb konkurensünk, Lengyelország meggytermelői számára is kedvezőtlen volt a tavaszi időjárás, mivel május 9-10-én kemény fagyok érték az éppen virágzásban lévő állományokat - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Magyarország az Európai Unió (EU) meggytermelésében Lengyelország mögött általában a második helyen áll. Az idén azonban becslések szerint a lengyel kiesés mértéke akár 70-75 százalékos is lehet, emiatt idén először Magyarország a meggy termésmennyiségében átveheti az első helyet az uniós piacon.

Az idei tavasz nem volt problémamentes nálunk sem a meggy szempontjából, mert a termőterületek egy részét érintették a tavaszi, virágzáskori fagyok. A fagyok foltszerű megjelenése miatt a kamara szerint a terméskiesés mértéke 20 százalék körüli lehet majd. 

Magyarországon 14-15 ezer hektáron termesztenek meggyet, az éves meggytermés pedig évjárati hatásoktól függően 60-90 ezer tonna között ingadozik. A legnagyobb területen Érdi bőtermő, Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő és Kántorjánosi fajtákat termesztenek. A belföldi meggyfogyasztás 15 ezer tonnára tehető. Az elmúlt néhány évben erősödött a frisspiaci fogyasztás, ám továbbra is a meggybefőtt a legkedveltebb a vásárlók körében.

A megtermelt meggy jelentős része, körülbelül 80 százaléka exportra kerül. A kivitelből a friss meggy 20-25 ezer, a meggybefőtt 38-45 ezer, a fagyasztott meggy 4-6 ezer tonnát tesz ki. Legjelentősebb célpiacunk Németország. Az uniós meggybefőtt-kereskedelemben Magyarország vezető szerepet tölt be, az ellátás 44 százalékát adva.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?