Az idén meggyhatalommá válunk az Európai Unióban

agrarszektor.hu
Átveheti az idén az első helyet a magyar meggy az uniós piacon. A májusi fagyok ugyanis a legnagyobb konkurensnek számító lengyel termelőknél is komoly károkat okoztak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Legnagyobb konkurensünk, Lengyelország meggytermelői számára is kedvezőtlen volt a tavaszi időjárás, mivel május 9-10-én kemény fagyok érték az éppen virágzásban lévő állományokat - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Magyarország az Európai Unió (EU) meggytermelésében Lengyelország mögött általában a második helyen áll. Az idén azonban becslések szerint a lengyel kiesés mértéke akár 70-75 százalékos is lehet, emiatt idén először Magyarország a meggy termésmennyiségében átveheti az első helyet az uniós piacon.

Az idei tavasz nem volt problémamentes nálunk sem a meggy szempontjából, mert a termőterületek egy részét érintették a tavaszi, virágzáskori fagyok. A fagyok foltszerű megjelenése miatt a kamara szerint a terméskiesés mértéke 20 százalék körüli lehet majd. 

Magyarországon 14-15 ezer hektáron termesztenek meggyet, az éves meggytermés pedig évjárati hatásoktól függően 60-90 ezer tonna között ingadozik. A legnagyobb területen Érdi bőtermő, Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő és Kántorjánosi fajtákat termesztenek. A belföldi meggyfogyasztás 15 ezer tonnára tehető. Az elmúlt néhány évben erősödött a frisspiaci fogyasztás, ám továbbra is a meggybefőtt a legkedveltebb a vásárlók körében.

A megtermelt meggy jelentős része, körülbelül 80 százaléka exportra kerül. A kivitelből a friss meggy 20-25 ezer, a meggybefőtt 38-45 ezer, a fagyasztott meggy 4-6 ezer tonnát tesz ki. Legjelentősebb célpiacunk Németország. Az uniós meggybefőtt-kereskedelemben Magyarország vezető szerepet tölt be, az ellátás 44 százalékát adva.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?