Minnie egérrel mérgezik a gyerekeket

MTI
Kivonták a forgalomból a Disney "Minnie Mouse" mintás, három részes reggeliző készleteket, mert a rákkeltő kadmiumból az elfogadott maximális érték több mint kétszeresét mutatták ki bennük. Magyarországon a Tesco számít az áru legnagyobb értékesítőjének.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Rákkeltő kadmiumot tartalmaznak a Disney "Minnie Mouse" (Minnie egér) mintás, három részes reggeliző készletek, ezért azonnali hatállyal kivonták azokat a forgalomból - tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A káros összetevőből a cseh hatóság mutatta ki az elfogadott maximális érték több mint kétszeresét. A Nébih az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) értesült a bejelentésről.

A kadmium a természetben csaknem mindenütt előforduló környezeti szennyező anyag, vegyületei erősen mérgezőek. A szervezetben elsősorban a májban és a vesében halmozódhat fel, bizonyítottan rákkeltő hatású. Élelmiszerekkel érintkező, nem megfelelően készített anyagokból, edényekből, eszközökből is kioldódhat.

A hatóság a riasztást követően értesítette a termék legnagyobb magyar forgalmazóját, a Tesco-Global Áruházak Zrt.-t, hogy a kifogásolt árut azonnal vonják ki a forgalomból. A Nébih értesülése szerint a vállalkozás a külföldi beszállító jelzése alapján levette a polcokról a termékeket.

A hivatal kéri, hogy a bögréből, tálkából és tányérból álló kínai előállítású porcelán, 70165 számú tételazonosítóval ellátott készletet ne használják tovább, mivel a kadmium kioldódásának mértékét több tényező befolyásolhatja, köztük a használat módja. Felhívják a fogyasztók figyelmét arra is, hogy amennyiben használat során bármilyen tünetet észlelnek, feltétlenül forduljanak orvoshoz.

A kifogásolt termékek visszavásárolhatóságáról a forgalmazó dönthet, és határozhatja meg a kártalanítás feltételeit és módját. A hivatal azt javasolja, hogy a fogyasztók ezekről előzetesen a vásárlás helyén tájékozódjanak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03