Magyar-orosz vegyesvállalatokról tárgyalt Fazekas

agrarszektor.hu
Magyar-orosz vegyesvállalati beruházásokról is tárgyalt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Moszkvában. Magyarország az élelmiszerembargó ellenére növelni tudta oroszországi exportját.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Oroszországgal olyan termékekkel kereskedik Magyarország, amelyeket az embargó nem érint, így az elmúlt években növelni tudtuk exportunkat, ami már közelíti az embargó előtti szintet - jelentette ki Fazekas Sándor, miután Moszkvában megbeszélést folytatott orosz hivatali partnerével, Alekszandr Tkacsovval és részt vett a 25. ProdExpo nemzetközi élelmiszeripari és mezőgazdasági szakvásár megnyitóján. Érdekeltek vagyunk abban, hogy mind a forgalom, mind a vegyesvállalati magyar részvétel növekedjen - tette hozzá.

Több magyar termék is népszerű Oroszországban

Noha a 2013-ban lebonyolított, 266 millió eurós oroszországi magyar export az embargó miatt 2015-ben 180 millióra esett vissza, a nem végleges adatok szerint 2017-ben újra elérte a 200 milliós szintet, mintegy 1 millió eurós orosz kivitel mellett. A magyar cégek különösen kukoricából, néhány feldolgozott termékből, vetőmagból és napraforgómagból értékesítenek jelentős mennyiséget, de prémium termékekkel, így libamáj-konzervekkel és a tokaji borokkal is jelen vannak az orosz piacon, és nő az édesipari export is.

Fazekas Sándor tájékoztatása szerint a Tkacsovval folytatott megbeszélésein szó esett a magyar vegyesvállalati beruházásokról. A Hevesgép Tula megyében tárgyal egy gabonatároló és -szárítóprogram beindításáról, az AgroFood egy Moszkva megyében létrehozandó húskészítmény-üzemről folytat megbeszéléseket, az M Profood pedig húsüzemek által használt fűszerek keverőüzemének és raktárának projektjén dolgozik a Moszkva megyei Kolomna járásban.

Klímaváltozás, élelmiszerbiztonság, GMO

A miniszter orosz kollégájával megállapodott arról, hogy a két ország kutatói a közeljövőben eszmecserét folytatnak a klímaváltozásról. Emellett szakmai konzultációt tartanak a magyar élelmiszerbiztonsági szervezet működéséről is, amely iránt az orosz partner érdeklődik. A miniszter szerint a két ország a GMO-mentes Európáért kezdeményezés keretében is össze tudja majd hangolni filozófiáját, amelynek az a lényege, hogy egészséges, jó minőségű, GMO-mentes hagyományos élelmiszerek kerüljenek az asztalra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?