Elképesztő adat: rengeteg túlsúlyos ember él a világban

agrarszektor.hu
Mintegy 2 milliárdra tehető a túlsúlyos felnőttek száma világszerte, az elhízottak pedig közel 650 millióan vannak. Latin-Amerikában a legrosszabb a helyzet, ahol több mint 95 millió elhízott felnőtt él.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A rossz táplálkozás, az elhízás és a túlsúly minden formáját fel kell számolni Latin-Amerikában és a Karib-térségben - hangsúlyozta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A térségben az éhezés szinte csak másodlagos probléma, mivel az öt év alatti gyerekek 7 százaléka, a felnőtt korú lakosságnak pedig 20 százaléka túlsúlyos.

Fontos lenne a friss, helyben termett élelmiszerek fogyasztása a feldolgozott ételek helyett, ezért az élelmezési rendszerek radikális átalakítására szólította fel a FAO Latin-Amerika és a Karib-térség vezetőit. A túlsúly és az elhízás ugyanis "globális járvánnyá" nőtte ki magát és a fejlődő, valamint a fejlett országokat egyaránt sújtja.

A FAO adatai szerint 1,9 milliárd felnőtt túlsúlyos, 650 millió pedig elhízott világszerte. Az egyik legrosszabb helyzet Latin-Amerikában van, ahol 96 millióra tehető az elhízott felnőttek száma.

Az elmúlt három évben ugyanakkor 40 millióról 42,5 millióra emelkedett az éhezők száma is Latin-Amerikában és a Karib-térségben. Ahhoz, hogy ez a trend visszafordítható legyen, az országoknak hatékonyabb szociális, gazdasági és termelést szabályozó politikákat kell kidolgozniuk. A szociális védőhálót és a családi gazdálkodók támogatását kombinálva, valamint a vidéki szegénység csökkentésével fejlődhet csak a két terület - emelte ki a FAO.

Az egész világ élelmezési és mezőgazdasági rendszerén látszanak a klímaváltozás jelei. A közelmúltbeli természeti katasztrófák - a mexikói földrengés vagy a Közép-Amerika partjai mentén tomboló hurrikánok - is egyértelműen mutatják, hogy Latin-Amerika és a Karib-térség mennyire kitett a szélsőséges éghajlati változásoknak.

A FAO azt tanácsolja a térség országainak, hogy olyan mezőgazdaságot hozzanak létre, amely megfelelően képes alkalmazkodni az éghajlatváltozás hatásaihoz, de ezt úgy kell tenniük, hogy közben kellő figyelmet fordítanak a vidéken élő szegényekre is. Ugyanakkor a gazdálkodás, az élelmiszertermelés és a turizmus szempontjából is egyaránt fontos a biológiai sokféleség megőrzése, amely e területeken a növény- és az állatvilágban is egyaránt gazdag.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?