Sem zöldséget, sem gyümölcsöt nem eszik a magyar

agrarszektor.hu
Az Eurostat múlt héten közzétett adatsora alapján a magyarok igen kevés gyümölcsöt és annál is kevesebb zöldséget esznek. A kérdés, hogy akkor min élünk? Bár a hús a zöldségekhez mérten is drága, érdekes módon ebből legalább annyit elfogyasztunk, mint Nyugat-Európa.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Magyarországon a népesség 40 százaléka eszik naponta gyümölcsöt. Ennél kevesebben csak Litvániában, Bulgáriában és Lettországban vannak a gyümölcsevők. A lista élén három mediterrán ország áll: Olaszország, Portugália és Spanyolország. Az uniós átlag 64 százalék. Szomorú, hogy a gyümölcstermelésre alkalmas klímájú Magyarország mennyire le van maradva a napi szintű fogyasztásban Lengyelország mögött (58 százalék).

Zöldségfogyasztás terén még rosszabb a helyzet: Magyarország a lista legvégén kullog. Azt, hogy  csak minden harmadik ember enne napi szinten zöldséget, mégis nehéz elhinni, kivéve, ha a krumplit nem sorolták ebbe a kategóriába. 

Jó kérdés, hogy akkor mit eszünk? Az egy főre eső éves húsfogyasztás terén Magyarország jól áll, amit az alábbi térképen szemléltetünk. Nagyjából annyi húst eszünk egy évben, mint amennyi Európa nyugati felére jellemző. Különbség csak az összetételben van: mi kifejezetten nagy baromfifogyasztónak számítunk, míg például a franciák marhából, bárányból és halból is többet esznek nálunk. Megnéztük a cereáliák fogyasztását is, de ebből is hasonlóan állunk, mint az osztrákok vagy a németek, nincs kiugró eltérés a fogyasztásunkban. Éves szinten 110-115 kg körüli mennyiségben eszünk gabonaféléket. Ehhez képest a lengyelek 150, a románok 180 kilogrammot is elfogyasztanak egy évben. Ők azonban zöldséget és gyümölcsöt is gyakrabban tesznek a tálba. Lehet, hogy nekünk még mindig a rántott húsos kenyér a favoritunk?

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?