Veszélyes élelmiszerek lepték el a boltokat: riasztó jelentés látott napvilágot

Veszélyes élelmiszerek lepték el a boltokat: riasztó jelentés látott napvilágot

MTI
Mintegy 27 ezer tonna hamis élelmiszert, köztük legkevesebb 15 millió liter hamisított, vagy módosított minőségű alkoholt, köztük főként égetett szeszt és bort foglaltak le átfogó nemzetközi művelet keretében Európában - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol).

Az uniós szervezet tájékoztatása szerint az év első felében végzett művelet a fogyasztók egészségét súlyosan károsító hamis vagy hamisított, lejárt szavatosságú, vagy uniós engedéllyel nem rendelkező élelmiszerek és italok gyártóinak és forgalmazónak felkutatására irányult. Az illetékes uniós és nemzeti hatóságok által az élelmiszer-ellátási lánc egészében, vásártereken és üzletekben, valamint az online piacokon végzett ellenőrzés eredményeként nyolc bűnözői hálózatot számoltak fel. Nyolcvan ember ellen adtak ki elfogatóparancsot, a csalókkal együttműködő 137 embert jelentettek fel, legkevesebb 175 büntetőeljárást indítottak, és 2078 dossziét nyitottak közigazgatás rendje elleni bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt.

Egyes eseteket kiemelve egyebek mellett közölték, egy olasz pincészet módosított minőségű borokat állított elő és forgalmazott. A termelő vizet és cukrot adott a borhoz, vagy természetes aromákat használt. Egyes esetekben a ténylegesnél magasabb alkoholtartalmat tüntetett fel. Az olasz hatóságok a boraszat 10 alkalmazottját előállították és 1 millió liter módosított minőségű bort foglaltak le. Spanyolországban 11 embert állítottak elő, mert gardénia nevű dísznövényből készített hamisított fűszert árultak sáfrányként. A mintegy 750 ezer euró értékű, 10 ezer kilogrammnyi hamisított árut lefoglalták. Az élelmiszer-biztonságért felelős portugál hatóságok fogyasztásra alkalmatlan húst találtak nem csak áruházak polcain, hanem titkos vágóhidakon is. A nyomozás felderítette, hogy az elkövetők megfelelő engedéllyel nem rendelkező telepeken rossz higiéniai körülmények között és állatorvosi ellenőrzés nélkül neveltek sertéseket. Az előállított hús nem volt nyomon követhető, és nem felelt meg a fogyasztásra vonatkozó minimumfeltételeknek sem - tájékoztatott közleményében az uniós szervezet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?