2022. október 2. vasárnap Petra

Növekszik az igazoltan GMO-mentes áruk piaca - A génszerkesztés keresztbe tenne neki

agrarszektor.hu
Németországban egyre nő a GMO-mentes címkét viselő termékek aránya az élelmiszer-kereskedelemben, részesedésük a forgalomból már -már a bioélelmiszerekét súrolja. Különösen a tejtermékek körében nagy a bővülés. A precíziós nemesítés, azaz génszerkesztés körüli vita kimenetele aggasztja a védjegy kiosztóit, mivel fenyegetve látják a kiépülő GMO-mentes piacot.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Csaknem 10 milliárd eurót költöttek 2018-ban a német vásárlók a GMO-mentes címkét viselő termékekre. 2017-hez viszonyítva ez 40 százalékos emelkedést jelent - jelentette be a GMO-mentes élelmiszert forgalmazók szövetsége (VLOG). 2019-re azzal számolnak, hogy a címkézett termékek forgalma legalább 10 százalékos emelkedéssel 11 milliárd euróra emelkedik. Idén több mint 13 ezer áruval pályáztak a megkülönböztető jelzésre.

A GMO-mentes élelmiszerek piaca évről évre növekszik, és ma már csaknem akkora, mint a biotermékeké"

 - közölte a szövetség vezetője, Alexander Hissting.

A GMO-mentes védjegy termékeit feldolgozó ipar tavaly 7,65 milliárd euró árbevételre tett szert, a feldolgozott élelmiszerek kétharmadát a tej és tejtermékek adták. Ezt 18 százalékos részesedéssel követték a baromfihúsból készült termékek, illetve 12 százalékos részesedéssel a tojás.

Hissting attól tart, hogy a közeljövőben megváltozik az EU hozzáállása a géntechnológiához. "Az, aki ki akarja venni az új nemesítési eljárásokkal, génszerkesztéssel készült élelmiszereket a GMO-tilalom hatálya alól, veszélyezettei a GMO-mentes termékek piacát is" - érvelt a szövetség vezetője. Az országban már 2010 óta létezik a GMO-mentes védjegy és ennek ellenőrző szervezete, a VLOG.

Magyarországon 2018-ban vezettük be a GMO-mentes védjegyet, noha az egész ország deklaráltan mentes a genetikailag módosított termékektől. Az intézkedés oka volt, hogy az országba beáramló szója 99 százalékban mégis génmódosított, így a belőle elkészített takarmányok is annak minősülnek.

Vagyis a tápok és állati termékek terén nem tudtunk igazoltan GMO-mentes árut szolgáltatni a külpiacoknak

A probléma kiküszöbölésére indult el a Nemzeti Fehérjetakarmány Program, melynek keretében alternatív fehérjeforrások előállítására ösztönzik a termelőket, feldolgozókat. A védjegy-birtokosnak nem kell különösebb adminisztrációs előírásoknak megfelelnie, csupán az alkalmazott vetőmag származási igazolását kell gondosan megőriznie. A feldolgozóiparban a védjegy használójának egyetlen kötelezettsége van: valamennyi alapanyagának nyomon követhetően GMO-mentesnek kell lennie.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34