Növekszik az igazoltan GMO-mentes áruk piaca - A génszerkesztés keresztbe tenne neki

agrarszektor.hu
Németországban egyre nő a GMO-mentes címkét viselő termékek aránya az élelmiszer-kereskedelemben, részesedésük a forgalomból már -már a bioélelmiszerekét súrolja. Különösen a tejtermékek körében nagy a bővülés. A precíziós nemesítés, azaz génszerkesztés körüli vita kimenetele aggasztja a védjegy kiosztóit, mivel fenyegetve látják a kiépülő GMO-mentes piacot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Csaknem 10 milliárd eurót költöttek 2018-ban a német vásárlók a GMO-mentes címkét viselő termékekre. 2017-hez viszonyítva ez 40 százalékos emelkedést jelent - jelentette be a GMO-mentes élelmiszert forgalmazók szövetsége (VLOG). 2019-re azzal számolnak, hogy a címkézett termékek forgalma legalább 10 százalékos emelkedéssel 11 milliárd euróra emelkedik. Idén több mint 13 ezer áruval pályáztak a megkülönböztető jelzésre.

A GMO-mentes élelmiszerek piaca évről évre növekszik, és ma már csaknem akkora, mint a biotermékeké"

 - közölte a szövetség vezetője, Alexander Hissting.

A GMO-mentes védjegy termékeit feldolgozó ipar tavaly 7,65 milliárd euró árbevételre tett szert, a feldolgozott élelmiszerek kétharmadát a tej és tejtermékek adták. Ezt 18 százalékos részesedéssel követték a baromfihúsból készült termékek, illetve 12 százalékos részesedéssel a tojás.

Hissting attól tart, hogy a közeljövőben megváltozik az EU hozzáállása a géntechnológiához. "Az, aki ki akarja venni az új nemesítési eljárásokkal, génszerkesztéssel készült élelmiszereket a GMO-tilalom hatálya alól, veszélyezettei a GMO-mentes termékek piacát is" - érvelt a szövetség vezetője. Az országban már 2010 óta létezik a GMO-mentes védjegy és ennek ellenőrző szervezete, a VLOG.

Magyarországon 2018-ban vezettük be a GMO-mentes védjegyet, noha az egész ország deklaráltan mentes a genetikailag módosított termékektől. Az intézkedés oka volt, hogy az országba beáramló szója 99 százalékban mégis génmódosított, így a belőle elkészített takarmányok is annak minősülnek.

Vagyis a tápok és állati termékek terén nem tudtunk igazoltan GMO-mentes árut szolgáltatni a külpiacoknak

A probléma kiküszöbölésére indult el a Nemzeti Fehérjetakarmány Program, melynek keretében alternatív fehérjeforrások előállítására ösztönzik a termelőket, feldolgozókat. A védjegy-birtokosnak nem kell különösebb adminisztrációs előírásoknak megfelelnie, csupán az alkalmazott vetőmag származási igazolását kell gondosan megőriznie. A feldolgozóiparban a védjegy használójának egyetlen kötelezettsége van: valamennyi alapanyagának nyomon követhetően GMO-mentesnek kell lennie.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02