2023. március 29. szerda Auguszta

Mi történik a német élelmiszerboltokban? Eddig tartott a nagy spórolás?

agrarszektor.hu
A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) szerint hosszú ideje tartó lassulást követően júliusban 1,9%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Ez azt jelenti, hogy a német élelmiszer-kiskereskedelem elkezdett kilábalni az előző három hónap értékesítési visszaeséséből.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A Destatis kimutatása szerint a kiskereskedelmi forgalom Németországban 2022 júliusában reálértéken 1,9%-kal, nominálisan pedig 2,4%-kal volt magasabb 2022 júniusához képest. 2021 júliusához képest a kiskereskedelmi forgalom 2022 júliusában reálértéken 2,6%-kal alacsonyabb, nominálisan pedig 6,1%-kal magasabb volt. A nominális és a reáleredmények közötti különbség a kiskereskedelmi ágazatban bekövetkezett nagymértékű áremelkedést tükrözi - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

Az élelmiszer-kiskereskedelemben 2022 júliusában 2,1%-os reálértékben nőtt a forgalom az előző hónaphoz képest. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszer-kiskereskedelem valamelyest kilábalt az előző három hónap értékesítési visszaeséséből. Igaz viszont, hogy a 2022. márciusi adatokhoz képest még júliusban is 6,5%-kal kevesebb élelmiszert adtak el. A jelentés szerint az értékesítés 4,4 %-kal csökkent az előző év azonos hónapjához, 2021 júliusához képest.

A jelentés szerint 2022 júliusában az online és csomagküldő kereskedelem 2022 júliusában reálértéken 9,2%-kal nőtt az előző hónaphoz képest, és 5,1%-kal volt magasabb, mint 2021 júliusában. Ezzel szemben egy hónappal korábban az internetes és csomagküldő kereskedelem az idősor 1994-es kezdete óta a legnagyobb éves szintű csökkenést szenvedte el (reálértéken -14,6%, felülvizsgált eredmény).

Érdekes még, hogy Németországban a benzinkutak forgalma 2022 júliusában 1,3%-kal nőtt az előző hónaphoz képest. Az üzemanyagkedvezmény bevezetése előtti hónaphoz, 2022 májusához képest az eladások 7,5%-kal voltak magasabbak. (Németország az ukrán-orosz konfliktus miatti szankciók hatását tompítandó június 1-jén csökkentette az üzemanyagokra kivetett adók mértékét, így a 95-ös benzin 1,78 euró/liter (720 Ft/liter), a gázolaj pedig 2,08 euró/liter (840 Ft/liter) szintre esett vissza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?