Örökre megváltozhat a magyar alma íze: ennek sokan nem fognak örülni

agrarszektor.hu
A klímaváltozásnak a mezőgazdaságban is számtalan negatív hatása van, az egyik ilyen például a világ almatermesztésében érzékelhető. Nem elég ugyanis, hogy a magasabb páratartalom és hőmérséklet miatt egyre több kártevő és kórokozó jelenik meg az ültetvényekben, emiatt jelentősen csökken a termésmennyiség, és a minőség is érezhetően változik. A felmelegedés ugyanis a legtöbb almafajta ízére is kihat, hatására ugyanis kevésbé savas, de sokkal édesebb gyümölcsök fejlődhetnek.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

Rengeteg negatív hatása van a klímaváltozásnak a mezőgazdaságra, és ez alól az almatermesztés sem kivétel - írja az agroinform.hu. A legújabb elemzések szerint a 21. század végéig akár 4 fok is lehet a globális felmelegedés az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási jelenségek miatt, ami erősen kihat majd a világ almatermesztésének mennyiségére és minőségére is. A változás megnehezíti majd a termesztők helyzetét, az ősztől tavaszig tartó időszakban ugyanis a levegő magasabb hőmérséklete és páratartalma kedvez a gombakártevők szaporodásának, ami jelentős terméscsökkentő hatással járhat.

A leggyakoribb és legveszélyesebb gombabetegség, a varasodás valamennyi almatermesztő országban jelentős károkat okoz, emellett a melegebb és nedvesebb tavaszi időjárás miatt a penész megjelenésének és a tűzelhalás gyakoriságának növekedésével is számolni kell. Ugyanakkor a felmelegedés kihat valamennyi almafajta ízére is, és általában csökkenti azok savasságát, cukortartalmát pedig növeli, bár ennek bizonyos fajták esetében értéknövelő hatása lehet. A csapadékhiány, az öntözővíz hiánya és a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoriságának növekedése ugyancsak kedvezőtlenül befolyásolja a termesztés hatékonyságát, a legnagyobb veszélyt azonban a beporzók állományának számottevő ritkulása jelentheti.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. október 30. 10:27