Mentőövet kaptak a tejtermelők: megkezdődött a drágulás

agrarszektor.hu
Meghallgatásra talált a tejtermelők óhaja, az elmúlt évek stagnálása után enyhén emelkedtek az árak a hazai piacon. A drágulás a következő hónapokban is folytatódhat, ezzel pedig csökkenhet a növekvő önköltségek miatti veszteség szintje az ágazatban, írta meg a Magyar Nemzet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A fogyasztók számára még érzékelhetetlen, de már emelkedett kicsit a tej ára a piacon. A termelők nyár végén hívták fel a figyelmet arra, hogy a felvásárlási áraknak a növekvő költségekhez kellene igazodniuk. Előtte ugyanis két és fél évig az árak 90 és 100 forint/kg között mozogtak, amely azonban nem követte az előállítás emelkedő költségeit és az inflációt, pedig az elemzések azt mutatták, hogy a tejtermelés szűkített önköltsége évente akár 10 Ft-tal is növekedhet megtermelt kilogrammonként. Ez pedig kezdett tarthatatlanná válni.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója a Magyar Nemzetnek azt mondta, bár az ártárgyalások mindig üzleti titoknak minősülnek, de iparági információk szerint az elmúlt hetekben szerényebb mértékű drágulás zajlott a piacon. Eltérő mértékben ugyan, de 2-4 százalékkal emeltek árat a feldolgozók és az áruházláncok. Harcz Zoltán szerint a drágulás várhatóan a következő hónapokban is folytatódni fog. Ebbe az irányba mutat az euró-forint árfolyam alakulása, valamint a nyerstej külpiacokon tapasztalható magas ára is. Miközben továbbra sincs tejfelesleg Európában, novemberben újabb áremelési hullám futhat végig az ellátási láncon, mondta Harcz Zoltán.

EZ IS ÉRDEKELHET
A hazai nyerstej felvásárlási ára május és augusztus között változatlanul 98 forint körül alakult, a külpiacokon viszont rendre magasabb árat kínáltak a felvásárlók. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ adatai szerint négy hónap alatt több mint 15 százalékkal nőtt az exportár, meghaladva így a 105 forintos kilogrammonkénti szintet. Nem meglepő, hogy egyes gazdaságok elcsábultak, és az alapanyagul szolgáló nyerstejet nem hazai feldolgozóknak adták el, hanem külföldi partnereiknek szállították ki. A terméktanács szerint mindez előre látható volt: május és augusztus között 12 százalékkal kevesebb nyerstej került a hazai feldolgozókhoz. Az itthon eladott tejtermékek mennyisége ugyanakkor nőtt a vonatkozó időszakban.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?