Elképesztő árcsökkenés a boltokban: durva, mennyivel lettek olcsóbbak a tejek

Elképesztő árcsökkenés a boltokban: durva, mennyivel lettek olcsóbbak a tejek

agrarszektor.hu
Közzétette végleges jelentését a tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatáról a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH április 20-án bocsátotta társadalmi konzultációra a jelentéstervezetet, amelyben a versenyhatóság szakértői hat javaslatot fogalmaztak meg az infláció csökkentése, illetve a hazai termelők versenyképességének erősítése érdekében. A javaslatok közül azóta már több is hasznosult; augusztus 1-jétől kivezetik az árstopokat, a Tej Terméktanács felülvizsgálja a nyerstej alapárprognózis módszertanát, július elsején pedig elindult az online árfigyelő rendszer, amelyben számos tejtermék napi szintű árai is nyomon követhető hat kiskereskedelmi lánc mintegy 1200 boltjában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2023. január 20-án, az élelmiszerpiacok közül elsőként a tej és tejtermékek piacán indított gyorsított ágazati vizsgálatot a Gazdasági Versenyhivatal. Az eredményeket összefoglaló jelentéstervezetet a GVHáprilis 20-án bocsátotta társadalmi konzultációra. Az elemzés megállapításai alapján a versenyhatóság szakértői hat javaslatot fogalmaztak meg az infláció csökkentése érdekében - írja a gvh.hu. Felvetették a nyerstej árképletének felülvizsgálatát, szakmai segítséget ajánlottak az élelmiszer árstoppal kapcsolatos jövőbeli jogalkotói megfontolásokhoz, javasolták a fogyasztói árak összehasonlíthatóságának erősítését, felvetették a növényi italok piaci pozíciójának javítását, a fenntartható csomagolás ösztönzését, illetve további hatósági fellépést is szükségesnek tartottak az élelmiszerkereskedelem területén.

EZ IS ÉRDEKELHET

Április 26-án a GVH öt hazai szakmai szervezettel és az Agrárminisztériummal egyeztette a tejtermékek fogyasztói árának csökkentését célzó javaslatait, majd május 17-én a GVH és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács vezetői már arról állapodtak meg, hogy a magyar termelők és feldolgozók versenyképességének erősítése, illetve a tejtermékek fogyasztói árának csökkentése érdekében a Tej Terméktanács felülvizsgálja a nyerstej alapárprognózis módszertanát.

Az online árfigyelő rendszer, amelyet a GVH működtet, július elsején indult el. Az arfigyelo.gvh.hu címen elérhető honlapon hat kiskereskedelmi lánc, mintegy 1200 boltjában, több mint 60 termékcsoport árai között kereshetnek a felhasználók. Az árfigyelő rendszer segítségével a tejtermékek árait külön termékkategóriák segítségével hasonlíthatják össze a vásárlók, akik így megtalálhatják a legjobb ajánlatokat és a számukra legkedvezőbb termékeket. Ezáltal időt és pénzt takaríthatnak meg vásárlásaik során.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elmúlt hónapokban - egyidőben a nemzeti versenyhatóság célzott vizsgálatával, illetve a javaslatai hasznosulásával - egyébként jelentősen lassult a tejtermékek drágulása. A KSH adatai szerint tavaly decemberben tejtermékek árai még közel 80%-kal haladták meg az egy évvel korábbi árakat. Ez 2023 júniusára a tej esetében 26,7%-ra, a sajt esetében pedig 23,3%-ra mérséklődött éves összehasonlításban. 2023 júniusában a tejek és tejtermékek árai már a megelőző hónaphoz képest is csökkenésnek indultak: a tej 2,7%-kal, a sajt 2,3%-kal, a vaj és vajkrém 2,8%-kal lett olcsóbb az egy hónappal korábbi árakhoz képest. A hazai árak alakulását az európai piaci folyamatok is befolyásolták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02