Győrffy: Nemcsak boldog tyúkokat, boldog termelőket is szeretnék látni

agrarszektor.hu
Védelmébe vette a hazai tojástermelést a szakigazgatás. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs és a szaktárca államtitkára, Feldman Zsolt is kiállt az ágazat mellett. A Tojás Világnapja alkalmából megrendezett szakmai konferencia megnyitó beszédei arra reagáltak, hogy az áruházláncok nyomására újabb általános technológiaváltást kényszeríthet ki Nyugat-Európa, ami a közösség termelésének totális versenyképtelenségét hozná a világpiacon.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Örömtelinek nevezte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára azt, hogy a 2011-ben tapasztalt mélypontot követően ismét emelkedik Magyarországon a tojásfogyasztás. Azóta 25-30 százalékos keresletélénkülést tapasztalni a vásárlók körében, ami annak köszönhető, hogy a tojást ismét az egészséges élelmiszerek közé solják. Az államtitkár a ma, Budaőrsön megrendezett Tojás Világnapi szakmai konferencián utalt rá, hogy Európa tojástermelői legutóbb 2012-ben kényszerültek egy nagy technológiaváltásra, de most ismét felerősödtek azok a hangok, amelyek ezt a javított tartásmódot is tiltanák 2025-től.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i eseményre!
Európa átlagában kevesebb mint 50 százalékra tehető a feljavított ketreces tartás aránya, míg a Visegrádi négyek esetében ez az arány 82 százalék felett van

 - ismertette az államtitkár. Kiemelte, minden kikényszerített technológiaváltás sok milliárd forintjába kerül az ágazatnak, amit ráadásul a hazai fogyasztó nem is igényel. Úgy vélte, meg kell hagyni a fogyasztó és a termelő oldalán is a választás szabadságát a tojás termelési körülményeit illetően. Feldman Zsolt kiemelte: idén 1,5 milliárd forintot már kifizetett a szaktárca a szektort érintő állatjóléti programokra, amelyekkel azt jutalmazzák, aki az unió alapelőírásain túlmutató körülményeket teremt a madaraknak. Ezen felül még 140 millió forint érkezése várható októberben.

Feldman Zsolt örömét fejezte ki amiatt, hogy európai szinten is kampány indult a fogyasztók tájékoztatására és a tévhitek eloszlatására a nagyüzemi állattartással kapcsolatban. A közösség világszinten is a legjobb feltételeket biztosítja a termelő állomány számára, ami nemzetközi viszonylatban már így is rontja az unió versenyképességét. Mint kiderült, az EU belső tojáspiacát csak a vámok a védik, a termelés hatékonysága nem veszi fel a versenyt az olyan riválisokéval, mint Ukrajna vagy az USA.

EZ IS ÉRDEKELHET

A rendezvényen nyitóbeszédet mondott Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke is. Elmondta, hogy a szakigazgatás mindig is kiállt a termelők érdekei mellett, és kész az áruházláncokkal szemben is keményen fellépni. Fontos továbbá a fogyasztók hiteles tájékoztatása. Mint mondta, a vásárlók meg kell hogy értsék: ha újabb technológiaváltást kényszerítenek ki, akkor a termelés csökkenni, a tojás pedig drágulni fog, miközben a harmadik országokból származó import - amely sokkal rosszabb körülmények között termelő állományokból származik - bebocsátást követel az EU kapujában.

EZ IS ÉRDEKELHET
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?