Újabb magyar ágazat dőlhet be: nincs remény, a közelgő ünnepek sem segíthetnek?

agrarszektor.hu
Szeptember elején robbant a bomba, amikor Szabó Miklós, a Magyar Lúdszövetség elnöke azt nyilatkozta, hogy a kacsáért 15-20 százalékkal, a libáért pedig 15 százalékkal kevesebbet fizetnek a felvásárlók a magyar gazdálkodóknak, mint egy évvel korábban. A szakember akkor azt mondta, őszre javulhat a helyzet, és magára találhat a piac, az agrárszektor.hu-t azonban arról tájékoztatta az elnök, hogy a várttól eltérően az árak tovább estek. Hiába bízott tehát abban a víziszárnyas ágazat, hogy a Márton-nap közeledtével jobb lesz a helyzet, ez egyelőre nem történt meg.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Őszre sem javultak az árak a víziszárnyas ágazatban az elmúlt hónapokhoz képest, és se a kacsáért, se a libáért nem fizetnek többet a felvásárlók a magyar gazdáknak - mondta Szabó Miklós. A szakember még szeptember elején nyilatkozta, hogy a kacsáért 15-20 százalékkal, a libáért pedig 15 százalékkal fizetnek kevesebbet fizetnek a felvásárlók, mint egy évvel korábban. Akkor azt mondta, őszre magára találhat a piac, a kacsa és a liba iránti kereslet ugyanis ebben az időszakban általában magasabb, hiszen ezeknek a húsoknak ekkor van a szezonjuk. A nagy megugrás azonban nem történt meg, sőt az árak tovább csökkentek, ráadásul az ágazat pozíciója sem javult. A Márton-nap, illetve a közelgő Karácsony tehát nem segített a gazdálkodókon - tette hozzá.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Ez azt jelenti, hogy előfordulhat, hogy egyes területeken veszteséges termeléssel zárják majd az évet az ágazat szereplői - közölte az elnök. Hozzátette, az árak zuhanásának a madárinfluenza utáni túltermelés az oka, ha ugyanis az európai piacokon 500 ezer darab libával több jelenik meg, az már komoly következményekkel jár. Emiatt jelenleg úgy tűnik tartósan nagyobb a kínálat, mint a kereslet. A megnövekedett kínálati oldal egyébként elsősorban a lengyel termelésnek tulajdonítható, ott ugyanis hihetetlen gyorsan növekszik nem csak a baromfiágazat, de a víziszárnyas volumene is - emelte ki.

Forrás: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Szabó Miklós szerint a magyar víziszárnyas ágazat szempontjából fontos lenne a szövetkezés, illetve az integráció, és arra lenne szükség, hogy a termelők, a vágóhidak és a feldolgozók összeálljanak egymással. A világpiacon ugyanis csak így maradhat versenyképes a magyar piac. Ha nem történik meg a szerkezetváltás, akkor az ágazat el fog sorvadni - hangsúlyozta.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?