Fontos változás a magyar boltokban: januártól ilyen jelölés lesz a sertéshúsokon

agrarszektor.hu
Januártól, a nagyobb boltokban nemzeti színű zászlócskával kell majd jelölni a sertéshús származását a húspultban. A jogszabály a nem előrecsomagolt, friss vagy hűtött sertéshúst érinti, érdemes azonban megjegyezni, hogy valószínűleg nem lehet majd sok helyen ilyen zászlócskákat látni, hiszen a legtöbb diszkontban nincs húspult.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Nemzeti színű zászlócskával kell jelölni a sertéshús származását a húspultban a nagyobb boltokban januártól egy - írja a Blokkk.com-ra hivatkozva a HVG. A január 15-én hatályba lépő jogszabály a nem előrecsomagolt, friss vagy hűtött sertéshúst érinti, amelynek kiskereskedelmi értékesítésekor a származási országot jól látható módon fel kell tüntetni a húspultban.

A jelölést egy uniós rendelet írja elő, amely rendelkezik arról is, hogy az ország nevét világos alapon sötét színnel kell kiírni, és hogy a 200 négyzetmétert meghaladó üzletek esetében legalább 5x3 centis zászlót is el kell helyezni a terméknél, ha a származási helyet jelölik, és legalább 4X2,5 centisnek kell lenni, ha az állattartás és a vágás helyét is feltüntetik. Olyan sok helyen azért nem fogunk látni zászlócskákat, hiszen a diszkontok legtöbbjében nincs húspult, a hentesüzletek átlagos alapterülete pedig 52 négyzetméter.

Van egy másik, kevésbé látványos, ám annál fontosabb változás is a rendeletben: a végső fogyasztó számára kínált, nem előrecsomagolt friss hús esetében - a fagyasztott hús kivételével - a fogyasztót kötelező tájékoztatni arról, ha az adott terméket korábban már fagyasztották. Ez azért hasznos, mivel az élelmiszerek újrafagyasztása kimondottan veszélyes.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?