Durván nőnek az élelmiszerárak: ezek a termékek drágultak a legtöbbet

MTI
Novemberben már a második egymást követő hónapban nőttek a világpiaci élelmiszerárak, elsősorban a hús és a növényi olajok drágulása miatt. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított novemberi árindex októberhez viszonyítva 2,7 százalékkal, tavaly novemberrel összevetve 9,5 százalékkal nőtt.

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. Novemberben az indexben legnagyobb súllyal rendelkező szemes termények ára 1,2 százalékkal csökkent októberrel összevetve.

Ugyanakkor a tejtermékek árindexe nem változott. Ezzel szemben a cukor ára 1,8 százalékkal, a húsféléké 4,8 százalékkal, a növényi olajoké pedig 10,4 százalékkal emelkedett.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

KWS – tíz éve első a repcetáblákon*, első az innovációban! (x)

Az utóbbi évek különös kihívások elé állították a repce termesztőket. Míg 10 évvel ezelőtt a termésszint növelése állt a középpontban, mára a termésbiztonság, a kockázatok minél jobb kezelése és ezek által a gazdaságos termesztés fenntartása a célkitűzés.

EZT OLVASTAD MÁR?