Durván nőnek az élelmiszerárak: ezek a termékek drágultak a legtöbbet

MTI
Novemberben már a második egymást követő hónapban nőttek a világpiaci élelmiszerárak, elsősorban a hús és a növényi olajok drágulása miatt. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított novemberi árindex októberhez viszonyítva 2,7 százalékkal, tavaly novemberrel összevetve 9,5 százalékkal nőtt.

Legyen Ön is Extra Early Bird | Agrárszektor 2025 konferencia

Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, az év egyik legrangosabb agrárszakmai eseményére.

A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. Novemberben az indexben legnagyobb súllyal rendelkező szemes termények ára 1,2 százalékkal csökkent októberrel összevetve.

Ugyanakkor a tejtermékek árindexe nem változott. Ezzel szemben a cukor ára 1,8 százalékkal, a húsféléké 4,8 százalékkal, a növényi olajoké pedig 10,4 százalékkal emelkedett.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?