Nagy virsliteszt szilveszter előtt: 22 terméket vizsgált a laboratórium

agrarszektor.hu
A közelgő szilveszterre tekintettel 22-féle virslit vizsgált meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma, köztük a Sága, a Pick, a Kométa és a Hercsi termékeit, valamint a nagy kereskedelmi láncok sajátmárkás áruit. A hírt az infostart.hu-n találtuk.

Agrárszektor 2022 konferencia

Jövő héten érkezik az idén 10 éves Agrárszektor konferencia, a hazai agrárium kiemelkedő kétnapos szakmai eseménye Siófokon! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján! 

Az ITM közleménye szerint az ellenőrzés a fehérje-, a zsír-, a nedvesség-, a sótartalmat, valamint a szójamentességet vizsgálta. Mindössze két virsli nem  bizonyult megfelelőnek. Az egyik (Dárdás Baromfi virsli) zsírtartalma meghaladta, fehérjetartalma pedig nem érte el a címkén feltüntetett értéket. A virsli a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának egyébként  megfelelt. A másikban (Merian Foods Füstölt baromfi virsli) minimális mennyiségben ugyan, de kimutatható volt a szójafehérje jelenléte, amely azonban sem az összetevők felsorolásában, sem figyelmeztetés formájában nem szerepelt a csomagoláson. A szója allergén összetevő, ezért feltüntetése kötelező - írták. A virsli egyebekben megfelelt a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak.

A tájékoztatással kapcsolatos hiányosságok megtévesztő gyakorlatnak minősülnek, ezért a fogyasztóvédelmi hatóság a pontatlan címkék miatt eljárást indított, a gyártókat a valósághoz hű címkék elhelyezésére kötelezi. A vizsgált termékek adatainak összesítése a fogyasztóvédelmi honlapon elérhetőek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?