2022. október 2. vasárnap Petra

Aktivitásmérővel vennék fel a harcot az emberre is veszélyes marhabetegség ellen

agrarszektor.hu
Nagyszabású együttműködésbe kezdett az emberekre és állatokra egyaránt veszélyes brucellózis betegség minél korábbi diagnosztizálása érdekében a Cranfieldi Egyetem és két brit mezőgazdasági-technológiai cég,az IceRobotics és a Biotangents. A projekt keretén belül az IceRobotics egy olyan, külsőleg felszerelhető aktivitásmérő szenzorcsomagot fejleszt, amit haszonállatokra lehet felszerelni, míg a Biotangents hordozható diagnosztikai eszközt és speciális gyorstesztet készít. A projektet a brit Egészségügyi és Szociális Ellátási Minisztérium finanszírozza.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A tehenek egészségügyi állapottá monitorozó, hordozható szenzorokat fejleszt egy brit cég, hogy a korai fázisában is ki tudják szűrni a brucellózis betegséget az állatokban, írta meg a Farming UK. A tehenekre kívülről, nem invazív módon felszerelt szenzorok, éjjel-nappal folyamatosan figyelik az állatok aktivitását, állítja a fejlesztést végző brit mezőgazdasági-technológiai cég, az IceRobotics. A szenzorokból érkező adatok feldolgozása segíthet az állatorvosoknak, hogy hamar észleljenek minden viselkedésbéli változást, ami a betegség egyik korai indikátora lehet. Az állatorvosok és a gazdák így képesek lehetnek arra, hogy már a betegség korai szakaszában elkülönítsék ezeket az állatokat az állomány többi tagjától. Ezzel párhuzamosan hordozható diagnosztikai készüléket és megbízható gyorstesztet fejleszt egy másik brit technológiai cég, a Biotangents. A tesztekkel gyorsan ki lehet majd szűrni a brucellózis jelenlétét a gyanús állatokban.

A brucellózis, ez az erősen fertőző bakteriális betegség elsősorban a haszonállatokat érinti, de az emberre is átterjedhet. A beteg teheneknél abnormális vemhességet okoz, ami a borjak elvesztésével jár. A brucellózis ellen jelenleg nincs se gyógyszer, se védőoltás, a fertőzött állatokat le kell ölni. A jelenlegi brit szabályozás szerint fertőzés esetén nemcsak az érintett állatokat kell lemészárolni, hanem a teljes állományt. Noha Nagy-Britannia hivatalosan fertőzésmentes területnek számít, Kínában egyre több ilyen esetet diagnosztizálnak, emberben és állatban is, valamint Írországban és más európai országokban is rendszeresen előfordul a betegség.

A projekteket a brit Egészségügyi és Szociális Ellátási Minisztérium finanszírozza, a tudományos munkát pedig a Cranfieldi Egyetem vezeti, amely együttműködik mind a két mezőgazdasági-technológiai céggel. A két technológia együttesen fog egy kiszűr-elkülönít-tesztel platformot alkotni. Az IceRobotics és a Cranfieldi Egyetem emellett tovább dolgozik a brucellózis betegséggel kapcsolatos adatelemzésen is, míg a Biotangents és az egyetem a diagnosztikai teszten dolgoznak, amelyhez a cég saját technológiáját fogják használni, a Moduleic Sensing névre keresztelt platformot.

Dr. Jerry Luo, a viselhető technológiák és az adatbányászat szakértője elmondta, hogy a most fejlesztett adatfeldolgozó algoritmusokkall sokkal pontosabban nyomon követhető lesz az egyes tehenek egészségügyi állapota, és hamarabb, már korai szakaszában jelenteni fogják a betegséget.

Ez a technológia kiemelkedő fontosságú lesz a viselkedési változások felderítésében, és a fertőzött állatok azonosításában. A korai beavatkozás megakadályozhatja a betegség elterjedését, így az, amit csinálunk, tényleg nagyon fontos eszköz lehet az állatorvosok és a gazdák kezében

- mondta dr. Jerry Luo.

Dr. Iva Chianella, a bioszenzoros technológiák szakértője hozzátette, hogy a Biotangents által kifejlesztett tesztet a helyszínen is lehet majd alkalmazni, ami az állatállományban lappangó betegségek gyors és pontos felderítését teszi majd lehetővé.

Ezzel elkerülhetővé válnak a minták bonyolult beküldése és az eredmények megérkezése közötti hosszú várakozások. Miután az IceRobotics szenzorai jelzik, hogy valamelyik állat viselkedése arra utal, hogy valamiféle betegség bújkál benne, a Biotangents diagnosztikai készülékével azonnal elemezni lehet az állattól szerzett mintát, és két órán belül pontos képet kaphatunk arról, hogy egészséges-e az állat, vagy sem

- mondta Dr. Iva Chianella.

A szakértő hozzátette, hogy a fertőzött állatok gyors azonosítása és az ebből következő beavatkozási lehetőség nagyban csökkenteni fogja a betegség átterjedését más állatokra és emberekre, ami a gazdasági növekedés és a népesség egészsége szempontjából kiemelkedően fontos lesz. A projekt a tervek szerint 2022-ben fog lezárulni.

Nemcsak az IceRobotics szakemberei gondolják azt, hogy "aktivitásmérő okosóra" az állattartásban is hasznos lehet. A szintén brit Agri-EPI Centre az állományok távoli felügyeletének lehetőségeit teszteli hasonló módszerrel.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34