Jól jártak a kereskedők: nem lett sokkal olcsóbb a hagyma

Jól jártak a kereskedők: nem lett sokkal olcsóbb a hagyma

Agrárszektor
Tavaly ősszel 27 százalékot ugrott a megtermelt hagyma mennyisége az előző évhez képest. Nemcsak nálunk, hanem egész Európában bőségesebb a kínálat. Az árak azonban alig 20 százalékot mérséklődtek. A piacelemzők persze meg tudják magyarázni az okát, miért ilyen lassan reagálnak az árak. De azért egy kis pszichológia is van benne.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Európában a legnagyobb hagymatermelő Hollandia, évente másfél millió tonnát termel ebből a zöldségféléből. Minden ötödik hagymatermő hektár itt található, és minden negyedik hagymatonnát ők termelik meg. A második legnagyobb Lengyelország, az unió teljes hagymaterületének 15 százalékával, őt pedig Spanyolország követi 14 százalékos területi részesedéssel. A spanyolok az uniós hagymatermésből mintegy 20 százalékos arányt képviselnek, míg a lengyelek csak 10 százalékosat.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény gyakorlati szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

2018-ban rendkívüli aszály sújtotta az öreg kontinens hagymatermő területeit, a zöldségfélék árai ennek megfelelően kilőttek. A magas áraknak köszönhetően a 2018. évi gyenge termés nem vette el a gazdák kedvét a hagymatermesztéstől, ellenkezőleg: a növény termőterülete növekedett 2019-ben, és hála a jobb időjárásnak, emelkedtek a hektáronkénti hozamok is. A hagyományos hagymaelőállító országok szinte mindegyikében lényegesen jobb eredmények születtek, kivéve Lengyelországot, ahol ismét tarolt az aszály. Érdekes, hogy a tavalyi sokkal jobb termés alig tudott változtatni a magas szintre beállt árakon.

Hasonló volt a trend Magyarországon is:

Az árak a kínálatbővülés ellenére nem tértek vissza a korábbi, 2017. évre jellemző szintre, holott a 2019. évi betakarítás összemérhető volt vele (uniós szinten még jobb is volt, mint a 2017. évi):


A német agrárpiaci információs rendszer, az AMI, a jelenséget azzal magyarázza, hogy tavaly augusztus óta folyamatosan erős az unión kívüli piacok érdeklődése az európai zöldségfélék, így a hagyma iránt is. Különösen az afrika országokból rendeltek a korábbinál nagyobb mennyiséget (Brazília kevesebbet tudott most szállítani), így a hollandok abba az irányba kezdtek el értékesíteni. Szeptembertől pedig megindult az export az ázsiai térségbe is. Ez leginkább annak köszönhető, hogy az indiai termés gyengén sikeredett. Továbbá Malajzia mellett Srí Lanka, Banglades is bejelentkezett az európai hagymára.

Van tehát logikus magyarázat a magas árakra, de azért maradt bennünk egy kis kétely. A kereskedő, ha már egyszer el tudta fogadtatni a vásárlóval a magas árszintet, igyekszik is ezt a lehető legtovább megtartani. Pontosan tudja, hogy egy nagy áremelkedést is nehéz érvényesíteni: ha túl drasztikus az árváltozás, akkor a vevő inkább egy helyettesítő termékre vált át. Így csak fokozatosan emel, majd árcsökkenés idején visszafelé is hasonló tempóban araszol, hogy visszatermelhesse korábbi veszteségeit. A vásárló pedig hálás minden forint árcsökkenésért, és észre sem veszi, ha egy kicsit magasabb szinten stabilizálódik az ár, mint amit a termés indokolna.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?