Erre nem sokan számítottak: megdöbbentő hírek érkeztek a hagymáról

Erre nem sokan számítottak: megdöbbentő hírek érkeztek a hagymáról

agrarszektor.hu
A drasztikus mértékű hagymadrágulás után jó hírrel szolgálhat, hogy a következő hónapokban és az új termés megjelenésekor némileg korrigálhatnak az árak, ráadásul még a hazai termőterület is növekedhet. A hagyma - és más gyökérzöldségek - áremelkedése egyébként azért tűnik erőteljesebbnek, mert ezek ára az elmúlt két-három évben nem emelkedett olyan jelentős mértékben emelkedett, mint a hajtatott vagy egyéb zöldségféléké. A tavalyi 30 százalék után pedig idén további 15-20 százalékkal drágul a termelés. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Varga István, a FruitVeB alelnöke a Világgazdaságnak elmondta, alapvetően határozta meg a hagymapiacot, hogy már 2021 decemberétől elindultak felfelé műtrágya- és növényvédőszer-árak, valamint az input anyagoknál ellátási nehézségek is adódtak, majd ebben a helyzetben tört ki az orosz-ukrán háború. Európában mindezek hatásaként körülbelül  9 százalékkal csökkent a hagyma vetésterülete, ami - egy normál évjárathoz képest - önmagában 500 ezer tonna kiesését jelentett. Ezt tetézte a tavalyi pusztító aszály, ami további 20 százalékkal csökkentette a betakarítható mennyiséget, így összességében a kontinensen 1,5-2 millió tonnával kevesebb hagyma termett. Varga István szerint azonban ennél is nagyobb mennyiség hiányzik Európában, hiszen Ukrajna a 10-15 legnagyobb hagymatermelő ország egyike, az EU és Nagy-Britannia pedig békeidőben évi egymillió tonnát is importált onnan. Ukrajnában egyébként jelentős nyugat-európai befektetések vannak zöldségtermelő farmokban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bár például egyes spanyolországi régiókban 25-30 százalékkal is csökken a vöröshagyma termőterülete, Magyarországon éppen ellenkező irányú folyamat várható. Az AKI adatai szerint tavaly 1360 hektár volt a hagyma termőterülete, idén azonban 10-20 százalékos növelése várható - ez pedig Magyarországon kívül más kelet-európai országokban, például Szerbiában és Szlovákiában is bekövetkezik. Az is várható, hogy a termelők egyre inkább a tárolás felé fordulnak, akár annak a rövid idejű formája felé is. A fogyasztóknál viszont ár elért egy "kritikus szintet" a hagyma ára, hiszen olyan drága lett, hogy vannak, akik már nem teszik a kosarukba. A hazai kiskereskedelmi ár december környékén beállt 600 forintra és stagnált is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?