Egyre többen termesztenek így növényeket Magyarországon: tudnak valamit?

Egyre többen termesztenek így növényeket Magyarországon: tudnak valamit?

agrarszektor.hu
Kitörési lehetőséget kapnak a magyar zöldségek az extrém időjárási körülmények, az energia- és az inputanyagárak emelkedése miatt átrendeződő piacon. Az európai piacok esetében a rövidebb szállítási távolságok. a termálvíz és a geotermikus energia miatt lépéselőnyben lehetnek a magyar termelők, azonban ehhez megfelelő mennyiségű és minőségű zöldségekre, és folyamatos fejlesztésre van szükség. Ebben az idén meghirdetett kedvezményes hitelprogramok is segítenek, míg az agrárium versenyképességét a termelői együttműködések erősíthetik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Rendkívüli időszak után vágtak neki a 2023-as szezonnak a magyar zöldségtermesztők, a megnövekedett energia- és inputanyagárak, az önköltségek drasztikus emelkedése ellenére 2022-ben összességében a termelők jövedelmezősége nem romlott, ez pedig létfontosságú ahhoz, hogy a termelői közösség versenyképes maradjon - közölte az 500 szentesi zöldségtermelőt tömörítő DélKerTÉSZ. A szövetkezet főként paradicsomot és paprikát termesztő tagjai 2022-ben 53,3 ezer tonna zöldséget értékesítettek, ez több mint 1500 tonnával, majdnem 3 százalékkal haladja meg a 2021-es mennyiséget.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az úgynevezett frisspiaci termékeknél - a paprikánál és paradicsomnál - 1100 tonnával 26 ezer tonna alá csökkent az értékesített mennyiség, a termelők közül ugyanis többen koktélparadicsomot ültettek, ezeknek a hozama pedig alacsonyabb, mint a hagyományos változatoké. A frisspiaci termékek 54 százaléka egyébként paprikaféle, 44 százaléka paradicsom, a többi pedig többek között uborka vagy káposztaféle volt tavaly.

Rekordot hozott az év

A termelőknek 4,4 milliárd forinttal többet tudtunk fizetni mint 2021-ben. Éves szinten ugyanis a termelői árak a frisspiaci termékek közül a paprikaféléknél 42 százalékkal, a paradicsomféléknél közel 40 százalékkal, míg a paprikakülönlegességeknél 12-28 százalékkal nőttek. A DélKerTÉSZ egyébként 2022-ben rekordszintű forgalmat ért el: a zöldség- és gyümölcsértékesítésből származó nettó árbevétel megközelítette a 18 milliárd forintot, ami éves szinten 37 százalékos növekedést jelent

- mondta Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke.

A bevétel növekedéséhez hozzájárult, hogy öt országos hálózattal rendelkező boltláncnak 10 milliárd forintértékben adott el zöldségeket a vállalat, ami több mint 2 milliárd forintos növekedést jelent. A külföldi értékesítés szintén nőtt, mégpedig 34 százalékkal 3,1 milliárd forintra, az exportpiacok közül elsősorban a cseh, szlovák, német, román, bolgár vevők biztosították a legnagyobb megrendeléseket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kitörési pont a magyar zöldségtermelőknek

A szakember szerint továbbra is nagy lehetőség rejlik az exportban: leginkább a kelet-európai - Románia, Csehország, Szlovákia - országok jelenthetnek fontos piacot a rövid szállítási utak miatt. Az energiaárak és az inputanyagok árának elszállása, valamint az éghajlatváltozás miatt jelentősen átrendeződtek a piacok is: van, ahol az ültetést későbbre csúsztatták, több országban, például Spanyolországban komoly vízhiánytól szenvedtek a termelők, de az extrém időjárás, a hideg Észak-Afrikában is visszavetette a termésmennyiséget. Hollandiában pedig pótlólagos megvilágítást igénylő hajtatott zöldségtermelésre voltak negatív hatással az energiaárak.

Gazdasági és természeti okok miatt jelentős strukturális változások várhatóak, ez pedig kitörési pont lehet a magyar termelők és a magyar zöldségek számára. Ehhez azonban megfelelő mennyiségű és minőségű árura van szükség, a lehetőséget pedig most kell megragadni. A magyar termelők a szállítási távolságok és a geotermikus energia, valamint a termálvíz kihasználása miatt egy lépéssel előrébb lehetnek a régiós piacokon. Ehhez azonban folyamatos fejlesztésekre van szükség

- emelte ki Nagypéter Sándor.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szükség van forrásra és a termelői együttműködésekre

A zárt térben való termelésnek azonban jelentős a forrásigénye. Ahhoz, hogy a termelők folyamatosan fejleszteni tudjanak, szükség van kedvezményes kamatozású, kifejezetten a mezőgazdasági vállalkozásoknak szóló jegybanki vagy állami programra. Nagypéter Sándor szerint bizakodásra ad okot, hogy a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram 700 milliárd forintos hitelkerettel idén indult el, a Magyar Fejlesztési Bank Új Magyarország TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogramja pedig kedvezményes kamatozású forgóeszközhitelt biztosít a zöldség-gyümölcs termelői szervezeteknek. Ezek a finanszírozási lehetőségek segítik a fejlődést a jövőben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos azonban, hogy szükség van a termelői együttműködésekre, amelyek a kisebb termelők jövedelmezőségét és stabilitását garantálják, és az agrárium is ezekkel az együttműködésekkel lehet versenyképes

- tette hozzá Nagypéter Sándor.

Jönnek a snack paprikák és a mirelitek

A DélkerTÉSZ a fejlesztések mellett folyamatosan bővíti a termékportfolióját, azaz a választékot. A tagok közül többen indulnak el a közeljövőben a hagymafélék és az almák felé. Nagypéter Sándor szerint egyébként 2019-től egyre inkább keresik a magyarok a zöldségkülönlegességeket. A paprikák esetében például a pritamin és a snack típusú verziók lehetnek egyre népszerűbbek, főleg a gyerekeknél. Nagy potenciált rejtenek a mirelit, mix zöldségek, így a zöldborsó, csemegekukorica, brokkoli, gomba, valamint a káposztafélék egyre nagyobb szerephez juthatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58