Itt az új őrület: mostantól mindenki így fog zöldséget termeszteni Magyarországon?

Itt az új őrület: mostantól mindenki így fog zöldséget termeszteni Magyarországon?

agrarszektor.hu
A precíziós zöldségtermesztés terén egyre nagyobb figyelem és érdeklődés övezi a zárt téri termelést. Ennek egyik fő jellegzetessége a kontrollált környezet, beszéljünk bár a legmodernebb üvegházakról, vagy épp a beltéri növénytermesztő üzemekről. A növények számára elengedhetetlenül szükséges fénymennyiség pedig egyre könnyebben és egyre gazdaságosabban biztosítható a legújabb világítási technológiákkal - hangzott el a Precíziós Gazdálkodási Konferencia és Kiállításon. A szakemberek beszéltek arról is, hogy az ezekre a technológiákra való átállás ugyan meglehetősen tőkeigényes, mégis az látható, hogy legújabb világítási rendszerek alkalmazása hosszabb távon a költségek csökkenését és a hozamok növekedését hozhatja magával.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A precíziós zöldségtermesztés terén egyre nagyobb figyelem és érdeklődés övezi a zárt téri termesztést, mivel itt alkalmazzák legrégebben precíziós alapelveket. A beltéri növénytermesztés, az úgynevezett indoor farming egyik kardinális pontja a világítás kérdése, hiszen ezeknél a rendszereknél a növények fényigényét teljesen mesterséges fényforrásokból kell kielégíteni. Nagyon nem mindegy azonban, hogy ezek milyen technológiai színvonalat képviselnek, és milyen módon vannak felszerelve és vezérelve.

Az utóbbi időszakban a magas beruházási költségek ellenére is elkezdődött az átállás a zöldségtermesztési ágazatban a hagyományosról a LED világításra - mondta Mesterházy Csaba, a Ledium Kft. ügyvezetője a Precíziós Gazdálkodási Konferencia és Kiállításon. Az elmúlt évben azonban az üvegházi szegmensben óriási leállások voltak az elszálló energiaárak miatt, és sok vállalkozás kényszerült arra, hogy szüneteltesse, vagy teljesen feladja a termelését. Az energiaválság a beltéri növénytermesztésnél is beütött, és ahogy a szakember fogalmazott, ezek a régi rendszerekkel se voltak gazdaságosak, most meg végképp ellehetetlenült a működésük. Ennek azonban lesz egy pozitív vonulata is, mivel a válság elmúltával óriási verseny várható ezen a területen. Mesterházy Csaba ismertette továbbá a Ledium Kft. által kifejlesztett és installált rendszereket, azok specifikációt és az ezekkel elérhető energiafogyasztás-csökkenés mértékét.

Egymás után zárnak be a beltéri kertek, ugyanis azok az ezzel foglalkozó vállalkozások, amelyek csak egy kultúrára foglalkoznak, és ipari mennyiségben akarnak termelni, nem lesznek fenntarthatóak - mondta el Dr. Balázs Bence, a HoReCa-szektor számára mikrozöldségeket termesztő bedrock.farm munkatársa. A szakember elmondta, hogy a vállalkozásuk célja, hogy olyan beltéri, háztáji kerteket hozzanak létre, ahol mikrozöldségek nagy variációját termesztik, jó minőségben és magas hozzáadott értékkel. Balázs Bence elmondta, hogy a mezőgazdaság folyamatosan halad az egyre erősebb kontrolláltság felé, ez pedig a beltéri növénytermesztésnek az egyik alapvetése is. A beltéri növénytermesztésnek azonban ötvöznie kell a bio és kézműves termékek, valamint az ipari termelés előnyeit, de nem szabad szem elől téveszteniük, hogy a legnagyobb érték a termék. Amelyik cég elkezd csak a volumenre fókuszálni, az épp azt a sajátosságát veszti el, ami előnyt biztosíthat számára a versenyben - ismételte meg a szakember. Balázs Bence beszélt arról is, hogy a beltéri növénytermesztés legnagyobb előnyei az állandóság, a piacorientáltság és a kiszámíthatóság. És bár a rendszer képes arra, hogy akár barackot is megtermeljenek a segítségével, az ilyen gyümölcs előállítási költségei olyan magasak lennének, hogy az a vállalkozásnak csak veszteséges lehet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy csak a kertészeti termékek lesznek azok, amelyek a beltéri termesztésben hasznosíthatóak a piac számára. Balázs Bence ugyanakkor kiemelte, hogy a beltéri termesztésű növények aránya várhatóan nem fogja megelőzni a hagyományos termesztésűekét, de ennél az ágazatnál a megtermelt tonnák helyett rendelésre aratott grammokban kell gondolkodni, amelyeket nem kell hosszú időn át tárolni és szállítani, hanem gyorsan eljuttathatóak a megrendelőhöz.

Balázs Bence beszélt arról is, hogy a beltéri precíziós növénytermesztő rendszereknél mindennél fontosabb a rendszer élelmiszerhigiéniai feltételeit biztosítani. A koncepció, amely szerint a termesztés során minden kontrollálva van, nem juthat be semmi kívülről és teljesen antiszeptikus a környezet, elvben mind igaz, ugyanakkor hatalmas kockázatok is rejlenek benne. A magas állománysűrűség miatt, ha a károsítók bejutnak a rendszerbe, akár a teljes termést tönkretehetik, a kontrollált klíma pedig nemcsak a növényeknek, de a baktériumoknak és a gombáknak is kedvez. Az, hogy a termesztés során nincsenek szélsőséges időjárási események, fokozott odafigyelést tesz szükségessé, és általában elmondható, hogy ezek a rendszerek nagyon kényes fizikai és biológia egyensúlyt igényelnek a működéshez. Úgy kell létrehozni a rendszert, hogy a működés során már nem lehet teljesen aszeptikussá és csíramentessé tenni - mondta a szakember, hozzátéve, hogy a működtetés során mind a biológiai, mind a fizikai részről oda kell figyelniük minden lehetséges kihívásra és problémára, vagyis a prevenció és kontroll csak akkor lehet hatékony, ha mindkét oldalon elvégzik a szükséges feladatokat. Ha valamelyik paramétert kiveszik, vagy sérül az egyik oldal, akkor az már azzal járhat, hogy eladhatatlanná válik a termék. Balázs Bence beszélt arról is, hogy a beltéri növénytermesztési ágazat sikerességét mutatja, hogy egyre több vállalkozás foglalkozik azzal, hogy a beltéri növénytermesztés számára vetőmagokat állítsanak elő.

Az előző év mindenkit megtanított rá, hogy az energiaárak elszállása komoly következményekkel járhat az üvegházi, vertikális és beltéri növénytermesztők számára - jelezte Utasi Lőrinc, a Csillagváros Kft. munkatársa, aki azt is kiemelte, hogy ezeknél a termelési egységeknél az energiaköltség oroszlánrészét még mindig a világítás adja. Ez vertikális farmoknál mintegy 55-65%-ot jelent, de az üvegházakban is 20-30% körül lehet a világítás aránya a költségek terén. A szakember ezután levezette, hogy a speciálisan a kertészeti termesztésre létrehozott lámpák minden téren jobbak a hagyományos, boltban kapható lámpáknál, és az egyes paramétereket (ár, élettartam, fogyasztás, stb.) tekintve minden esetben jobb eredmények születtek ezekkel a világítótestekkel.

Az általános és a beltéri növényvilágítás között a legfontosabb különbség, hogy az előbbi csak az emberi faj számára, annak érdekében készült, míg ez utóbbinál sokféle faj, fajta igényeire kell odafigyelni - jelentette ki dr. Balázs László, a MATE, Növénytermesztési-tudományok Intézet, Agronómia Tanszékének egyetemi docense. A szakember rámutatott, hogy mindegyik növény más, ebből kifolyólag eltérő igényeik vannak, amelyeket figyelembe kell venni. Dr. Balázs László a világítás kapcsán beszélt a térbeli egyenletesség fontosságáról is, vagyis hogy a már a kis mértékű eltérések is komoly különbséget jelenthetnek a növényeknél, valamint arról is, hogy a spektrumnak óriási szerepe lett abban, hogy milyen terméshozamot lehet elérni. Ezen a téren még nem alakult ki az egységes, szabványos módszertan. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a hatékony növényvilágítás csak úgy valósítható meg, ha az ember a technológián túl ismeri a növényt is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?