Kockázatmentes, hatékony növénytermesztés - kérdőjelekkel

Kockázatmentes, hatékony növénytermesztés - kérdőjelekkel

agrarszektor.hu
Kevesebb inputot, öntözést és földterületet igényel, nincs kitéve az időjárás viszontagságainak, ugyanakkor egyelőre drága beruházás során valósítható meg a vertikális művelés, amelyben világszerte egyre többen látnak fantáziát. A technológia fejlődésével és a költségek csökkenésével a vertikális gazdaságok egyre inkább elterjedhetnek a városokban, amelynek révén több élelmiszer termelhető helyben, miközben minimalizálják a környezeti hatásokat – írja a Tech Edvocate. Kérdés ugyanakkor, hogy a fogyasztók mennyire fogadják majd el az ilyen termelésből származó élelmiszert.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az egyik ilyen stratégia a vertikális gazdálkodás: egy többrétegű, beltéri módszer, amely növeli a terméshozamot, miközben kevesebb helyet, vizet és energiaforrást igényel – közöl összefoglalót a termelési rendszerről a Tech Edvocate.

A vertikális művelés olyan gyakorlat, amely a növényeket függőlegesen egymásra helyezett rétegek segítségével termesztik beltérben. A hagyományos gazdálkodási módszerekhez képest számos előnnyel jár ez a technológia.

Kevesebb föld, input és víz

Az egyik ilyen fő szempont a kisebb földhasználat: a növények függőleges egymásra helyezésével a vertikális gazdálkodás jelentősen csökkenti a mezőgazdasághoz szükséges földterület nagyságát, így más célokra, például lakások vagy rekreációs területek számára szabadul fel hely. Fontos előny még az egész éves termelés: a szabályozott beltéri környezetben termesztett növények egész évben termeszthetők, függetlenül az évszakos időjárási változásoktól.

A nagy energiahatékonyságú LED-es lámpák felváltották a hagyományos fényforrásokat a vertikális gazdaságokban, lehetővé téve a termelők számára, hogy utánozzák a napfényt, és beállítsák az egyes növényekhez szükséges intenzitást, időtartamot és hullámhosszt.

Jelentős kockázatcsökkentő tényező még az alacsonyabb vízigény. A vertikális termesztés a hagyományos módszerekhez képest akár 90%-kal kevesebb vizet használ fel a rendkívül hatékony hidroponikus vagy aeroponikus technológiáknak köszönhetően, amelyek a vizet újrahasznosítják és újrafelhasználják a rendszeren belül.

Kifejezetten sokat számít a termelés költségei és a fogyasztók elvárásai szempontjából is, hogy a vertikális művelésben megvalósítható a növényvédőszer-mentes gazdálkodás. Az ellenőrzött környezet kiküszöböli a kémiai növényvédő szerek és gyomirtók szükségességét, mivel a kártevők és betegségek számára barátságtalan környezetet biztosít.

Kontrolálltabb körülmények

Általában elmondható, hogy a vertikális művelés lényegesen kontrolláltabb körülmények között zajlik, mint a hagyományos termesztés. Az ellenőrzött környezetben történő gazdálkodás (CEA) lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy a páratartalom, a hőmérséklet, a CO2-szint, a légáramlás és a fényspektrum szabályozásával egész évben optimális környezetet tartsanak fenn a növények növekedéséhez.

A vertikális termesztés ráadásul csökkentheti a szállításból eredő költségeket és így az ennek nyomán keletkező károsanyag-kibocsátást is. A helyben termesztett termékek ellensúlyozzák a távolsági szállítás szükségességét, az adott városok közelében, vagy akár magában a városban megvalósíthatók, ezáltal csökkentik a kapcsolódó üvegházhatású gázkibocsátást.

A fejlett szenzortechnológia és a gépi tanuló algoritmusok lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy valós időben nyomon kövessék a növények egészségi állapotát, növekedési ütemét és tápanyagszintjét, és szükség esetén kiigazításokat végezzenek a termelés optimalizálása érdekében.

Vannak azért buktatók is

Bár a vertikális gazdálkodás számos előnnyel jár, nem mentes a kihívásoktól sem. Jelenleg a vertikális gazdaságok létrehozásának jelentős kezdeti költségei vannak, igaz, a szükséges technológiák fejlődésével és a méretgazdaságossági előnyökkel azonban az árak várhatóan csökkenni fognak.

Ezenkívül nem minden növény alkalmas a vertikális gazdálkodásra. A hagyományos talajalapú gazdálkodásra továbbra is szükség lesz például a gumósok és egyes gabonafélék esetében. Ezen túlmenően a vertikális gazdálkodás megítélése a közvéleményben ma még kétséges, sok esetben negatív. Időbe telhet, amíg a fogyasztók jobban megismerik a gyakorlatot, és elfogadják azt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?