Rosszul fest a helyzet: komoly gondok adódtak a hagymával Hollandiában

Rosszul fest a helyzet: komoly gondok adódtak a hagymával Hollandiában

agrarszektor.hu
A hagyma betakarításának kezdetén csapadékos időjárás uralkodott Hollandiában, de ahogy az idő múlik, egyre világosabb, hogy az időjárás végül kegyes hangulatára váltott, és azóta naposra fordult az idő. A viszonylag késői betakarítás ellenére sem mondható, hogy a minőség kifejezetten rossz lenne: a hagyma színe nem olyan tetszetős ugyan, mint a korábbi szezonokban, de rengeteg a jó minőségű áru. A problémát az jelenti, hogy vannak olyan termelők, akik megkérdőjelezhető minőségű árut szállítanak, és a következő hetekben náluk igen valószínű, hogy bekopogtat az ajtón a rideg valóság. Ha az áru savanyú ízű vagy fuzáriumos, és nincs kellően kiszárítva, akkor nem lesz rá piac.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szinte biztosra vehető, hogy a következő hetekben a mostani 45 euró/100 kg körüli átlagár lefelé mozdul majd el, ami óvatosságra készteti a piaci szereplőket, kereskedőket és spekulánsokat. Több vásárló is úgy vélekedik: “Csak várjunk még néhány hetet, amíg a hagyma jól megszárad, aztán meglátjuk, mi van valójában a raktárakban”. Színesíti a helyzetet, hogy egyes vevők hajlandóak lennének ugyan árut vásárolni, de a kereslet és a kért árak gyakran jelentősen eltérnek egymástól - FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A legtöbb hagymapiaci szereplő egyetért abban, hogy valószínűleg még mindig lesznek kereskedelmi lehetőségek, de sok múlik azon, hogy mi történik a következő hetekben. Korábban már említettük, hogy sok üzlet után maradt tartozás: az idei szezonban Afrikába leszállított első tételek után már meg kellene érkeznie a pénznek, de ki tudja, hogy vajon ez tényleg megtörténik-e? Nagy kérdés az is, hogy mi lesz a rossz minőségű holland hagyma jövője: hamarosan eltűnik a piacról, vagy továbbra is ott marad, és rontja a termék megbízhatóságába vetett bizalmat?

Hollandiában október elején a kis méretű vöröshagymáért 0,45 eurót kérnek, a nagy méretűért és a szuperért pedig 0,50  eurót, de ezek az árak minden héten egy kicsit tovább csökkennek. A lilahagyma drága ugyan, de ezen nem is lehet segíteni a területcsökkenést követően: 0,50-0,85 euró között mozog, és arra számítok, hogy ezek az árak hosszabb távon is velünk lesznek, mivel más országokban sem állnak rendelkezésre túlzott mennyiségek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A holland hagymaexport helyzete jelenleg nem éppen rózsás, de a korábbi fantasztikus eredményeknek köszönhetően senki sem panaszkodik. Most járunk az árverési időszak vége felé, és mindenki annyi árut vásárolt, hogy az első pár hétre elegendő készlete legyen. Senkinek sem kell rohannia: korábban voltak olyan félelmek, hogy esetleg baj lehet a volumennel, de ezek megszűntek. Tényleg gond van viszont a minőséggel, így könnyen lehet, hogy a mostani 0,3-0,35 euró lesz idén a termelőknek fizetett legmagasabb ár. A szeptember eleji exportadatokat elnézve mintegy 51 ezer tonnával van lemaradva a tavalyi évhez képest az export, ami területre vetítve 1100-1200 hektárt jelent. A kiszállított mennyiség azonban az előző négy hétben folyamatosan nőtt, de erről még nincsenek pontos számaink. Emellett rengeteg hagyma érkezik a környező országokból is Hollandiába, ami még inkább nehezen értelmezhetővé teszi a számokat

- Rinus Wisse, a Wiscomex igazgatója nyilatkozott az idei holland hagymaexport kilátásaival kapcsolatban.

Hozzátette, a legutóbbi exportadatok azt mutatják, hogy azok az országok, amelyek többet vásároltak tőlük, különösen az európai országok, akkor szerezték be a hagymát, amikor nem tudtak rámenni saját földjeikre. Van egy hosszabb országlista is, amelynek viszont strukturális oka van: olyan területek, ahonnan kiszorít minket a más forrásból származó áru. Ezt látni Ázsiában és Közép-Amerikában, de különösen kiugrik Elefántcsontpart.

Az előző szezonban kifejezetten jó évünk volt, és az, hogy az árak az egekbe szöktek, a világ más részein sem maradt észrevétlen. Mindenki, aki valamennyire is ért a hagymához, elkezdett többet termeszteni. Ezért is létfontosságú, hogy ne veszítsük el versenyképességünket, ellenkező esetben magas áraink visszaütnek ránk. Pontosan ezt látjuk Délkelet-Ázsia egyes országaiban, ahol a mi árainknál a kínai hagymát kilogrammonként 30 centtel kevesebbért adják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?