Spanyol szőlőfajtákból készülhet a burgundi a klímaváltozás miatt

agrarszektor.hu
Egyre melegebb van Burgundiában, a világ egyik legjobb szőlőtermő vidékén. Az elmúlt három év különösen tikkasztó volt a francia történelmi régió számára, derült ki egy több évszázadot felölelő adatelemzésből - írja a blog.syngenta.hu.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A Decanter borászati szaklap cikke szerint egy tudóscsoport aprólékos munkával elemezte a szüret kezdetét 1354 és 2018 között. A vizsgált 664 év távlatában arra a következtetésre jutottak, hogy a gazdag szőlőtermesztési múlttal rendelkező vidéken is jelentősen érezhető a klímaváltozás. Tanulmányuk szerint az itt honos fajták 85 százaléka veszélyben van az emelkedő átlaghőmérséklet miatt.

Milyen szőlőből készül a burgundi?
A burgundi bor hagyományos kékszőlője a pinot noire, ez az az ültetvények 36%-án található. A nagy burgundi fehérborok chardonnay-ből készülnek, és az ültetvények 46%-án telepítették. A borok jellege drámaian változik, ahogy északról délfelé haladunk: északon savasabb, délen testesebb ugyanazon fajta bora. Burgundia jelentős hordókészítő központ is a Vogézek tölgyerdeinek közelségének köszönhetően. (Forrás: boraszportal.hu.)

A trend nemcsak Burgundia borászai számára jelzésértékű, a világ számos pontján szembesülnek azzal a szőlőtermesztők, hogy a jelenlegi fajtákkal alacsonyabb termést szüretelhetnek az éghajlatváltozás miatt. Megoldás hiányában a szőlőtermesztésre alkalmas terület akár a felére csökkenhet a következő évtizedekben. Egy közelmúltban készült másik tanulmány is arra figyelmeztet, hogy

a szőlőültetvények számára alkalmas földterületek 85%-án már nem lehet jó borokat előállítani 4 celsius fokos átlaghőmérséklet-növekedés esetén.

Benjamin Cook, a Columbia University szakértője szerint most még itt a lehetőség a cselekvésre. Egyrészt komolyan kell venni a klímaváltozás problémakörét, másrészt a termelők új, alkalmazkodó szőlőfajták telepítésével javíthatják gazdálkodásuk sikerességét. Burgundia számára például két Spanyolországból származó, vörösbort adó fajta lehet a megoldás, a mourvedre és a grenache. A kutatócsoport szerint a növények sokszínűsége kulcsfontosságú az éghajlatváltozás negatív hatásainak csökkentésében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?