Spanyol szőlőfajtákból készülhet a burgundi a klímaváltozás miatt

Spanyol szőlőfajtákból készülhet a burgundi a klímaváltozás miatt

agrarszektor.hu
Egyre melegebb van Burgundiában, a világ egyik legjobb szőlőtermő vidékén. Az elmúlt három év különösen tikkasztó volt a francia történelmi régió számára, derült ki egy több évszázadot felölelő adatelemzésből - írja a blog.syngenta.hu.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Decanter borászati szaklap cikke szerint egy tudóscsoport aprólékos munkával elemezte a szüret kezdetét 1354 és 2018 között. A vizsgált 664 év távlatában arra a következtetésre jutottak, hogy a gazdag szőlőtermesztési múlttal rendelkező vidéken is jelentősen érezhető a klímaváltozás. Tanulmányuk szerint az itt honos fajták 85 százaléka veszélyben van az emelkedő átlaghőmérséklet miatt.

Milyen szőlőből készül a burgundi?
A burgundi bor hagyományos kékszőlője a pinot noire, ez az az ültetvények 36%-án található. A nagy burgundi fehérborok chardonnay-ből készülnek, és az ültetvények 46%-án telepítették. A borok jellege drámaian változik, ahogy északról délfelé haladunk: északon savasabb, délen testesebb ugyanazon fajta bora. Burgundia jelentős hordókészítő központ is a Vogézek tölgyerdeinek közelségének köszönhetően. (Forrás: boraszportal.hu.)

A trend nemcsak Burgundia borászai számára jelzésértékű, a világ számos pontján szembesülnek azzal a szőlőtermesztők, hogy a jelenlegi fajtákkal alacsonyabb termést szüretelhetnek az éghajlatváltozás miatt. Megoldás hiányában a szőlőtermesztésre alkalmas terület akár a felére csökkenhet a következő évtizedekben. Egy közelmúltban készült másik tanulmány is arra figyelmeztet, hogy

a szőlőültetvények számára alkalmas földterületek 85%-án már nem lehet jó borokat előállítani 4 celsius fokos átlaghőmérséklet-növekedés esetén.

Benjamin Cook, a Columbia University szakértője szerint most még itt a lehetőség a cselekvésre. Egyrészt komolyan kell venni a klímaváltozás problémakörét, másrészt a termelők új, alkalmazkodó szőlőfajták telepítésével javíthatják gazdálkodásuk sikerességét. Burgundia számára például két Spanyolországból származó, vörösbort adó fajta lehet a megoldás, a mourvedre és a grenache. A kutatócsoport szerint a növények sokszínűsége kulcsfontosságú az éghajlatváltozás negatív hatásainak csökkentésében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?