Kongatják a vészharangot: kritikus helyzetbe kerülhet a magyar húsipar

Kongatják a vészharangot: kritikus helyzetbe kerülhet a magyar húsipar

agrarszektor.hu
Drasztikusan esett az elmúlt egy hétben a húsok iránti kereslet Magyarországon, aminek egy oka, hogy megteltek az otthoni hűtők, ugyanakkor sok családnak elfogyott a pénze a pánikbevásárlások után. Az iparágban attól tartanak, hogy az éttermek és a közétkeztetés ellehetetlenülése miatt más európai országokból érkezhetnek húskészletek a magyar piacra, letörve a hazai árakat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A nagy bevásárlási hullám után a húsok iránti kereslet is drasztikusan esett az elmúlt egy hétben - mondta a Világgazdaságnak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Hozzátette, a forgalom akár 20 százalékkal is elmaradhat az egy évvel korábbi azonos időszakétól, de a két héttel ezelőttihez képest jóval nagyobb mértékben. A szakember szerint ugyanis megteltek az otthoni hűtők, továbbá az említett időszak a hónap végére esett, amikorra sok családnak elfogyott a pénze a pánikbevásárlások után. 

Ám a két héttel ezelőtti húsforgalom-növekedés nem valódi bővülés, hanem jelentős csatornaváltás volt, mert a korábban a menzán vagy az étkezdében fogyó húst most az üzletekben vették meg a családok

- állítja az elnök.

Forrás: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Bár a jövő héten, a húsvét előtt és a fizetések beérkezése után normalizálódhat a forgalom, az ágazatban attól tartanak, hogy úgynevezett likvidációs húskészletek érkezhetnek a magyar piacra más európai országokból, letörve a hazai árakat - hangsúlyozta a szakember. Az Európában ellehetetlenülő HoReCa- (Hotels, Restaurants, Cafés) szektornak a nyugati országokban nagyobb a jelentősége, mint Magyarországon, így ott most sokkal nagyobb húsmennyiség keresi a helyét, és találhatja meg ismét Kelet-Európában, ezen belül Magyarországon, ahol az ár általában elsődleges szempont - emelte ki. 

Persze a vevőknek rövid távon jó az árak leverése, de ezeknek a készleteknek a megjelenése kritikus helyzetbe sodorhatja a húsipart - magyarázta Éder Tamás. Az afrikai sertéspestis miatt az elmúlt évben az egekbe emelkedett az élő sertés ára, a forint gyengülése miatt kilogrammonként ismét 550 forint körül alakul.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?