2023. október 5. csütörtök Aurél
Sokkoló számok: durván megugrott a világban az alkoholfogyasztás a járvány ideje alatt

Sokkoló számok: durván megugrott a világban az alkoholfogyasztás a járvány ideje alatt

agrarszektor.hu
A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az alkoholfogyasztás a Covid-19 világjárvány idején "második egészségügyi válsághoz" vezethet. Ugyanis az otthon tartózkodás idején nőtt az alkoholos italok értékesítése.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A Portsmouth-i Egyetem kutatói attól tartanak, hogy a korlátozások során tapasztalható alkoholfogyasztás további következményekkel járhat, hosszabb távú egészségügyi problémákat okozhatnak a veszélyeztetett személyek számára, így elkezdték ezt vizsgálni. Az egyetemi kutatók egy csoportja azon dolgozik, hogy feltárja, hány ember fordul az alkoholhoz, hogy kezelje a stresszt, szorongást és az unalmat a leállás során, miután értesüléseik szerint az alkohol értékesítése világszerte 291%-kal nőtt a világjárvány idején, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Mivel nem volt rá példa az elmúlt időszakban, hogy a világon ilyen sok millió ember legyen elszigetelve a munkahelyétől, a barátaitól és a családjától, az emberek különböző megoldási stratégiákkal próbálják átvészelni ezt az időszakot. Az egyetem által indított anonim felmérésben önkéntesek vesznek részt, akik hetente jelentik az alkoholfogyasztást, stresszt és unalomszintet, és rögzítik a változásokat. A felmérés első hetében az emberek a világ minden tájáról jelentkeztek.

Csak az Egyesült Államokban az alkoholértékesítés 55%-kal ugrott meg a március 21-én záruló héten, amikor az államok, köztük New York és Kalifornia, bevezették az otthoni tartózkodásra vonatkozó rendelkezéseket a COVID-19 terjedésének megfékezésére. A Nielsen piackutató cég adatai szerint a szeszes italok eladásai 75%-kal, a söré 66%-kal, a boré pedig 42%-kal nőtt ugyanezen időpontokban a 2019-es évhez viszonyítva. Az amerikai likőrkereskedők óriási növekedést tapasztaltak a desztillált alkoholtartalmú italok értékesítésében

Az Egyesült Királyságban a Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) azt találta, hogy noha az eladások összmennyisége összesen 5,1%-kal csökkent, az élelmiszerboltok márciusban erős növekedésről számoltak be, az értékesítés 10,4%-kal ugrott meg az alapvető élelmiszerek felvásárlása miatt, az online élelmiszer-értékesítés mértéke márciusban pedig több, mint kétszerese volt az elmúlt évi azonos hónapénak, összesen 101%-kal emelkedett. Eközben a főként alkoholt értékesítő üzletekben az eladások mértéke 31,4%-kal növekedett. Azt is hozzá kell tenni, hogy az Alcohol Change UK új kutatása szerint a megkérdezettek közül minden ötödik ember (21%) azt állítja, hogy a pandémiában többet iszik. Harmaduk azonban (35%) azt mondja, hogy kevesebbet iszik, vagy azt állítja, hogy abbahagyta az ivást.

Az Ír Köztársaságban a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az otthoni alkohol értékesítése az elmúlt hetekben csaknem 40%-kal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Körülbelül 158 millió eurót költöttek a kereskedelemben kívüli alkoholra az április 5-ig tartó négy hétben. Patricia Callan, az alkoholtartalmú italok gyártóinak reprezentatív csoportját képviselő Drinks Ireland igazgatója azt mondta, hogy a kocsmák, éttermek és szállodák bezárásával arra számítanak, hogy az értékesítés a kereskedelmi egységekre helyeződik át, és ott növekedni fog.
Az igazgató elmondta, hogy ez a növekedés azonban nem fogja ellensúlyozni a helyben történő fogyasztás értékesítésének veszteségeit, ezért azt várják, hogy az általános alkoholfogyasztás csökkenni fog.

Szlovákiában is nő a fogyasztás. Az Eurostat adatai szerint az átlagos szlovák polgár így is körülbelül 12 liter alkoholt fogyaszt évente, azaz teljes havi kiadásainak 2,5%-át költi alkoholra.

Noha a pandémiában fokozódhat az italok fogyasztására irányuló belső késztetés, és számos tévhit terjedhet a belsőleges alkalmazás hatékonyságáról, a szakértők azt tanácsolják az embereknek, hogy minimalizálják az alkoholfogyasztást, hogy csökkentsék a betegségre való érzékenységüket. Ebben a hónapban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilatkozatot adott ki, amelyben a kormányokat sürgeti az alkoholfogyasztás korlátozására. A WHO szerint az alkoholfogyasztás számos fertőző és nem fertőző betegséggel és mentálhigiénés rendellenességgel jár, amelyek a személyeket sebezhetőbbé tehetik a COVID-19-el szemben.

A jelenlegi helyzetben még nem látható pontosan, hogy világviszonylatban milyen lesz a termékpálya idei éve, kompenzálja-e a kiskereskedelmi forgalom a vendéglátóegységekben kiesett fogyasztást. Mivel ez a tevékenység még nem esik korlátozás alá, az alkohol fogyasztása a felnőtt lakosság számára megengedett, de mindenkinek nagyon oda kell figyelnie a mértékre.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?