Sokkoló számok: durván megugrott a világban az alkoholfogyasztás a járvány ideje alatt

Sokkoló számok: durván megugrott a világban az alkoholfogyasztás a járvány ideje alatt

agrarszektor.hu
A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az alkoholfogyasztás a Covid-19 világjárvány idején "második egészségügyi válsághoz" vezethet. Ugyanis az otthon tartózkodás idején nőtt az alkoholos italok értékesítése.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Portsmouth-i Egyetem kutatói attól tartanak, hogy a korlátozások során tapasztalható alkoholfogyasztás további következményekkel járhat, hosszabb távú egészségügyi problémákat okozhatnak a veszélyeztetett személyek számára, így elkezdték ezt vizsgálni. Az egyetemi kutatók egy csoportja azon dolgozik, hogy feltárja, hány ember fordul az alkoholhoz, hogy kezelje a stresszt, szorongást és az unalmat a leállás során, miután értesüléseik szerint az alkohol értékesítése világszerte 291%-kal nőtt a világjárvány idején, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Mivel nem volt rá példa az elmúlt időszakban, hogy a világon ilyen sok millió ember legyen elszigetelve a munkahelyétől, a barátaitól és a családjától, az emberek különböző megoldási stratégiákkal próbálják átvészelni ezt az időszakot. Az egyetem által indított anonim felmérésben önkéntesek vesznek részt, akik hetente jelentik az alkoholfogyasztást, stresszt és unalomszintet, és rögzítik a változásokat. A felmérés első hetében az emberek a világ minden tájáról jelentkeztek.

Csak az Egyesült Államokban az alkoholértékesítés 55%-kal ugrott meg a március 21-én záruló héten, amikor az államok, köztük New York és Kalifornia, bevezették az otthoni tartózkodásra vonatkozó rendelkezéseket a COVID-19 terjedésének megfékezésére. A Nielsen piackutató cég adatai szerint a szeszes italok eladásai 75%-kal, a söré 66%-kal, a boré pedig 42%-kal nőtt ugyanezen időpontokban a 2019-es évhez viszonyítva. Az amerikai likőrkereskedők óriási növekedést tapasztaltak a desztillált alkoholtartalmú italok értékesítésében

Az Egyesült Királyságban a Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) azt találta, hogy noha az eladások összmennyisége összesen 5,1%-kal csökkent, az élelmiszerboltok márciusban erős növekedésről számoltak be, az értékesítés 10,4%-kal ugrott meg az alapvető élelmiszerek felvásárlása miatt, az online élelmiszer-értékesítés mértéke márciusban pedig több, mint kétszerese volt az elmúlt évi azonos hónapénak, összesen 101%-kal emelkedett. Eközben a főként alkoholt értékesítő üzletekben az eladások mértéke 31,4%-kal növekedett. Azt is hozzá kell tenni, hogy az Alcohol Change UK új kutatása szerint a megkérdezettek közül minden ötödik ember (21%) azt állítja, hogy a pandémiában többet iszik. Harmaduk azonban (35%) azt mondja, hogy kevesebbet iszik, vagy azt állítja, hogy abbahagyta az ivást.

Az Ír Köztársaságban a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az otthoni alkohol értékesítése az elmúlt hetekben csaknem 40%-kal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Körülbelül 158 millió eurót költöttek a kereskedelemben kívüli alkoholra az április 5-ig tartó négy hétben. Patricia Callan, az alkoholtartalmú italok gyártóinak reprezentatív csoportját képviselő Drinks Ireland igazgatója azt mondta, hogy a kocsmák, éttermek és szállodák bezárásával arra számítanak, hogy az értékesítés a kereskedelmi egységekre helyeződik át, és ott növekedni fog.
Az igazgató elmondta, hogy ez a növekedés azonban nem fogja ellensúlyozni a helyben történő fogyasztás értékesítésének veszteségeit, ezért azt várják, hogy az általános alkoholfogyasztás csökkenni fog.

Szlovákiában is nő a fogyasztás. Az Eurostat adatai szerint az átlagos szlovák polgár így is körülbelül 12 liter alkoholt fogyaszt évente, azaz teljes havi kiadásainak 2,5%-át költi alkoholra.

Noha a pandémiában fokozódhat az italok fogyasztására irányuló belső késztetés, és számos tévhit terjedhet a belsőleges alkalmazás hatékonyságáról, a szakértők azt tanácsolják az embereknek, hogy minimalizálják az alkoholfogyasztást, hogy csökkentsék a betegségre való érzékenységüket. Ebben a hónapban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilatkozatot adott ki, amelyben a kormányokat sürgeti az alkoholfogyasztás korlátozására. A WHO szerint az alkoholfogyasztás számos fertőző és nem fertőző betegséggel és mentálhigiénés rendellenességgel jár, amelyek a személyeket sebezhetőbbé tehetik a COVID-19-el szemben.

A jelenlegi helyzetben még nem látható pontosan, hogy világviszonylatban milyen lesz a termékpálya idei éve, kompenzálja-e a kiskereskedelmi forgalom a vendéglátóegységekben kiesett fogyasztást. Mivel ez a tevékenység még nem esik korlátozás alá, az alkohol fogyasztása a felnőtt lakosság számára megengedett, de mindenkinek nagyon oda kell figyelnie a mértékre.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?