Nagy a baj a francia borokkal: ezt a magyar vásárlók is megérezhetik

Nagy a baj a francia borokkal: ezt a magyar vásárlók is megérezhetik

MTI
A francia borok és szeszes italok exportja 2021 első felében kiemelkedően magas volt, és több piacon is meghaladta a koronavírus-járvány előtti szintet, az idei bortermelés azonban az áprilisi fagyok és a heves nyári esőzések miatt várhatóan rekordalacsony lesz. A még mindig bizonytalan nemzetközi helyzetben a francia borok és szeszes italok exportja az első fél évben 42,8 százalékkal megugrott (2020 első fél évéhez képest), 7,25 milliárd eurót ért el - olvasható a francia exportőrök szövetségének (FEVS) közleményében.

Ez látványos javulás, de erősen viszonylagosan kell kezelni, mert a 2019-es évhez képest csak 8,6 százalékos a növekedés - tette hozzá a szervezet, emlékeztetve arra, hogy 2020 első felében a koronavírus-járvány miatt egymást követték a lezárások, a bárok és éttermek bezárása, és a légiforgalom hirtelen leállása. A közleményből viszont az is kiderül, hogy a 2019-es forgalomhoz képest mért javulás mennyiségben is 3,4 százalékos emelkedést jelent. Nicolas Ozanam, az FEVS igazgatója az AFP francia hírügynökségnek elmondta: nehéz egyértelmű következtetéseket levonni ebből a növekedésből.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyrészt mert az első fél évben, 2021 márciusában felfüggesztették a francia borokkal szembeni amerikai szankciókat, másrészt pedig a piacok újranyitásának időszakát éljük. A francia borok elsőszámú piaca továbbra is Észak-Amerika 2,3 milliárd eurós forgalommal Ázsia és az uniós tagállamok előtt, amelyek 1,7 milliárd eurót termeltek. Mindkét piac bővült, miközben az Egyesült Királyság felé stabil maradt a francia export, 679 millió eurós forgalommal. Az amerikai szankciók felfüggesztése César Giron, az FEVS elnöke szerint nem oldja még meg a problémát. 

Véleménye szerint elengedhetetlen lenne, hogy Franciaország és az Európai Unió haladéktalanul és véglegesen megoldja a konfliktusokat, mert a borkereskedők nem tudnak úgy dolgozni, hogy közben Damoklész kardját érzik a fejük felett. Az áprilisi "katasztrofális fagyok" és a heves nyári esőzések miatt a szakemberek attól is tartanak, hogy rekordalacsony lesz az idei bortermelés: az agrártárca előzetes becslései szerint idén 24-30 százalékos csökkenés várható a tavalyi évhez képest, az idei termelést 32,6 és 35,6 millió hektoliter közé várják. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A várható deficites szüret pedig nem túl kedvező az export lendületének megtartásához  

- vélte az FEVS vezetője, aki szerint a világkereskedelmet ráadásul logisztikai problémák is nehezítik.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?