2023. június 8. csütörtök Medárd

Megőrülnek az európaiak ezért az italért: úgy veszik, mint a cukrot

agrarszektor.hu
Egyre népszerűbb az európaiak körében a tequila, még annak ellenére is, hogy jóval komolyabb mértékben drágult, mint a többi szeszes ital. A magas kereslettel szemben azonban szűkös a kínálat, mivel az agavé készletek meglehetősen korlátozottak.

Az elmúlt években egyre kedveltebbé vált a tequila Európában, főleg a koronavírus-járvány idején, amikor lényegesen többen fogyasztották otthon ezt a - még mindig némileg - egzotikusnak minősülő alkoholt. A felfutó kereslet azonban a pandémia után sem állt meg, mivel az európaiak meglehetősen rászoktak a tequilára - írta meg a Világgazdaság. Egy mexikói ágazati szervezet szerint a Spanyolországba irányuló export volumene 90%-kal ugrott meg tavaly, míg a franciák 73%-kal, a britek 68%-kal, a németek pedig 60%-kal importáltak többet, mint egy évvel korábban.

A tequila itteni népszerűségét mutatja, hogy az összeurópai térnyerés meghaladja a 23%-os globális növekedést is. Az említett országokba érkezett export volumene 2021-ben átlagosan 60%-kal nőtt. A tequila globális értékesítési volumene 2022 második felében pedig mintegy 15%-kal nőtt, messze meghaladva ezzel a teljes szeszesital-értékesítés 3%-os emelkedését. A Diageo januári adatközlése szerint a mexikói tequila a nettó árbevétel 11%-át tette ki, a Don Julio 26%-kal, a Casamigos pedig 29%-kal nőtt. Az európai fogyasztók decemberben közel 16%-kal fizettek többet ezért az alkoholért, mint egy évvel korábban, miközben a NielsenIQ adatai szerint a whisky ára 6%-kal, a vodkáé pedig 5%-kal emelkedett, míg gin ára változatlan maradt.

A helyzethez az is hozzájárul, hogy a kiváló minőségű, csakis agávéból készült tequilából jóval kevesebbet tudtak importálni Európába a koronavírus-járvány első időszakában az ellátási lánc káoszában. Ráadásul az öreg kontinensen sokkal kevesebb tequila márka van, mint az Egyesült Államokban, ahol a piac érettebb és versenyképesebb, hetente jelennek meg új termékek. A kevesebb szereplő miatt az árak is magasabbak, az európai forgalmazók ügyesen kihasználják a helyzetet, hangsúlyozzák a minőséget, az exkluzivitást, az ital prémium voltát.

A megugró igények nyomán hiány keletkezett az egyik legnagyobb agavé termesztő régióba, a mexikói Jalisco tartományban. A Bernstein adatai szerint az elmúlt 20 év során átlagosan 5-7 pesóba került egy kiló alapanyag, ám 2022 végére már 31 pesót kértek érte. A tanácsadó cég egyébként az idei év végére már kilónként 28 pesóval számol. A kereslet és a kínálat persze egyensúlyra törekszik, ám időbe telik míg ez beáll, ugyanis az agavé cserjéből az ültetéstől számított 7 év múlva lehet csak kinyerni a tequila alapanyagát.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?