Megdöbbentő számok láttak napvilágot: durva, ami a szeszes italok piacán zajlik

Megdöbbentő számok láttak napvilágot: durva, ami a szeszes italok piacán zajlik

agrarszektor.hu
Átlagosan olcsóbban juthatnak hozzá a magyarok az alkoholos italokhoz, mint egy évvel korábban, ez derült ki az italkereso.hu által készített statisztikából, amihez több mint 1100 alkoholt és 215 online italboltot vizsgáltak meg. Az árak nem egységesen változtak, vannak olyan termékek, melyek olcsóbbak, mások drágábbak lettek, épp ezért mindenkinek érdemes utánanéznie, hogy az általa kedvelt italok ára hogyan és mennyiben változott.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A január általában az áremelkedésekről szokott szólni, ez az év azonban több tekintetben is más. Bár sok minden drágult, az árnövekedések mellett árcsökkenés is tapasztalható - olvasható az italkereso.hu oldalán. Bizonyos élelmiszerek esetében életbe lépett az árstop, az árszabályozás május 1-ig tart, és hat alapvető élelmiszert érint. Ezek mellett azonban vannak olyan termékek is, melyek ára nem nőtt, hanem egyenesen csökkent is. Ilyenek az alkoholok is, amelyeknek az ára a statisztikai eredmények alapján átlagosan 1,26%-kal csökkentek. Ez azonban csak egy átlag, bizonyos alkoholok jelentősebb mértékben drágultak, mások nagymértékben csökkentek.

Magyarországon az uniós átlag alatti áron lehet alkoholhoz jutni, ezt az Eurostat statisztikája bizonyítja: ha az uniós átlagárat 100%-nak tekinti az ember, akkor Magyarországon 73% az alkoholok átlagára, ezzel az utolsó a sorban. Az élen pedig Finnország áll, 193%-kal. Az uniós átlagárakhoz képest az északi országokban drágább az alkohol. Emellett a több mint 1100 féle alkoholos ital árának vizsgálata is meglepő eredményekkel zárult, hiszen az 1,26%-os átlagos árcsökkenés nem tűnik nagy változásnak. De mit láthat az, aki kicsit jobban megvizsgálja, hogy hogyan változott az egyes alkoholfélék ára 2021 januárja és 2022 januárja között?

Árak változása kategóriánként

Magyarország pedig híres a finom és különleges borairól, az utóbbi időben pedig egyre-másra szerveződnek a borkóstoló workshopok, indulnak a tanfolyamok, egyre többen vágynak a minőségibb, különlegesebb borokra, és egyre többen vannak olyanok is, akik szeretnének egy kicsit mélyebben belelátni a borok világába. A borfogyasztók számára jó hír, hogy átlagosan egy év alatt közel 7,15%-kal lettek olcsóbbak a borok, és itt is vannak olyan fajták, melyek ára nagyobb mértékben változott: a villányi merlot-ok kedvelői például akár 30%-kal olcsóbban is hozzájuthatnak egy palackhoz, mint egy évvel korábban.

Átlagosan kevesebbet kell fizethetni a ginért is. A konyakok ára minimálisan csökkent egy év alatt, mint ahogy a likőrök, krémlikőrök ára is, ezekért átlagosan közel 1,7%-kal kevesebbet kell fizetni. Ezzel szemben a keserű likőrök viszont drágábbak lettek valamivel.

A kézműves sörök esetében is drágulásról lehet beszámolni. A kézműves sörök az utóbbi években egyre nagyobb teret hódítanak maguknak, ami nem is csoda, hisz ezek az italok magas minőségükkel, különlegességükkel, és egyediségükkel tűnnek ki a hagyományos sörök közül. Ezeknél a minőség mellett fontos a márkahűség kérdése is, sokan elköteleződnek egy-egy sörfőzde iránt, a kézműves termékek pedig ma már erős brandet képviselnek. A világ egyre inkább a minőségibb italok fogyasztása felé tart, nem meglepő tehát, hogy az árak ebben a kategóriában 7,2%-kal nőttek, míg a nagyüzemi sörökért átlagosan 1,28%-kal kell kevesebbet fizetni, mint egy évvel korábban.

Egyre nagyobb igény van a minőségi pálinkákra, melyek ára csekély mértékben, alig 0,57%-kal csökkent az elmúlt esztendőben. A már hagyományosnak számító gyümölcsök mellett a különlegességek is helyet kaptak a polcokon, sőt, egyre keresettebbek az olyan újdonságok, mint például a sompálinka, vagy a szederből, sárgadinnyéből, nemes bodzából vagy épp málnából készült párlat. A pálinkák átlagosan csaknem 2,5%-kal lettek drágábbak az elmúlt év során..

A pezsgők átlagosan 2,15%-kal lettek olcsóbbak egy év alatt, az emberek leginkább még mindig a karácsonyi-szilveszteri időszakban fogyasztják a pezsgőket. A rumfélék 1,09%-kal lettek olcsóbbak, a tequilák 3,01%-kal drágultak, a vermut, bitter kategóriában pedig nagyjából 2,2%-os az árcsökkenés. A vodkák tekintetében 2,75%-os az árcsökkenés, míg a whiskyk közel 1,8%-kal lettek drágábbak. Az abszint fogyasztói bruttó ára a statisztika szerint átlagosan 2,02%-kal csökkent, vannak azonban olyan italok, melyeket több mint 14%-kal vásárolhatunk meg olcsóbban, mint egy évvel ezelőtt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?