Panaszkodnak a termelők: hiába van eperszezon, ha nincs elég munkás a betakarításhoz

Panaszkodnak a termelők: hiába van eperszezon, ha nincs elég munkás a betakarításhoz

agrarszektor.hu
Habár napokon belül megérkezik a boltokba a hazai szabadföldi szamóca, ami azt jelenti, hogy elindul az eperszezon, sok termelő arra panaszkodik, hogy nincs munkás, aki leszedje a gyümölcsöt. Ráadásul idén valamivel kevesebb, 12 ezer tonna termésre lehet számítani, pedig egy jó évben ez akár 20 ezer tonna is lehet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A köznyelvben epernek hívott gyümölcs, valójában szamóca szempontjából nem alakult rosszul az év eleji időjárás, tekintve, hogy a tavaszi fagyok a többi gyümölcskultúrában milyen károkat okoztak. A szamócák esetében kizárólag a korai fajtáknál jelezte néhány termelő, hogy egy 20-25 százalékos virágfagykár tapasztalható, de miután Magyarországon a szamóca termőfelületének több mint a fele fólia alatt van, jellemzően védve voltak - mondta az InfoRádiónak Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy jó évben 15-20 ezer tonna is megterem az országban, ez idén valamivel kevesebb, 12 ezer tonnára tehető. Természetesen a magyar szamóca már megjelent a hazai piacon - fogalmazott a szakember -, hiszen akik például fűtött termesztéses technológiával dolgoznak, nagyon korán képesek magyar szamócát a piacra vinni. Ezt követően érkezik a hidegfóliás állományokból a gyümölcs, majd végül a szabadföldi, amennyiben azt az időjárás engedi.

Hunyadi István egyetértett, a hazai szabadföldi szamócatermesztők legnagyobb problémája momentán az, hogy a járványhelyzet miatt nem mindenkinél adott a megfelelő számú élő munkaerő, hogy elvégezzék a gyümölcs szüretelését. Bár pontos adatai a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezetnek sincsenek, hisz vélhetően sokan nem is legálisan dolgoznak, általánosságban 5 és 10 ezer fő közöttre tehető az idénymunkások száma.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?