Teljesen elszállt a sertéshús ára Kínában: nem tudnak annyit termelni, hogy elég legyen

Hiába állt helyre gyorsan a termelés a koronavírus okozta leállások után, múlt héten meredek emelkedésbe kezdtek a sertéshús-árak Kínában. A jelenség hátterében a kedden megjelent hivatalos adatok szerint a készlethiány és a sertéshús iránti egyre erősödő kereslet állnak.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A kínai mezőgazdasági és vidékügyi minisztérium információi szerint június 29-e és július 3-a között az átlagos sertéshús-árindex egy hét alatt 3%-kal nőtt, és a sertéshús kilogrammonkénti ára elérte a 47,37 jüant (2114,5 forintot) is. A minisztérium az emelkedés mértékét 16 tartományi szintű régióból gyűjtött adatokból számolta ki, írta meg a China Global Television Network (CGTN).

Az év eleje óta a kínai kormány számos intézkedést hozott az kínálat fellendítése érdekében, felszabadították a fagyasztott sertéshús-tartalékokat és növelték a behozatalt is. Kína 2020 áprilisában rekordmennyiségű, 400 ezer tonna sertéshúst importált: ez majdnem 170%-kal volt több az egy évvel korábbi, azonos időszakban mért mennyiségnél.

A szakértők szerint bizonyos szezonális tényezők is hozzájárultak a sertéshús árának emelkedéséhez. Az országban június óta számos helyen áradások pusztítanak, ami nagyban megnehezítette az élő- és a vágott sertés szállítását, de az időjárási viszonyok a fertőtlenítési munkáknak sem kedveznek.

Az új koronavírus-kitörés hatásainak enyhítése érdekében Kína több különféle pénzügyi segítséget is bevetett, így például támogatásokat és kölcsönöket is a legfontosabb sertéstermelő megyéknek, hogy ezekkel is ösztönözze a sertéstenyésztést és -feldolgozást.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?