Teljesen elszállt a sertéshús ára Kínában: nem tudnak annyit termelni, hogy elég legyen

Hiába állt helyre gyorsan a termelés a koronavírus okozta leállások után, múlt héten meredek emelkedésbe kezdtek a sertéshús-árak Kínában. A jelenség hátterében a kedden megjelent hivatalos adatok szerint a készlethiány és a sertéshús iránti egyre erősödő kereslet állnak.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A kínai mezőgazdasági és vidékügyi minisztérium információi szerint június 29-e és július 3-a között az átlagos sertéshús-árindex egy hét alatt 3%-kal nőtt, és a sertéshús kilogrammonkénti ára elérte a 47,37 jüant (2114,5 forintot) is. A minisztérium az emelkedés mértékét 16 tartományi szintű régióból gyűjtött adatokból számolta ki, írta meg a China Global Television Network (CGTN).

Az év eleje óta a kínai kormány számos intézkedést hozott az kínálat fellendítése érdekében, felszabadították a fagyasztott sertéshús-tartalékokat és növelték a behozatalt is. Kína 2020 áprilisában rekordmennyiségű, 400 ezer tonna sertéshúst importált: ez majdnem 170%-kal volt több az egy évvel korábbi, azonos időszakban mért mennyiségnél.

A szakértők szerint bizonyos szezonális tényezők is hozzájárultak a sertéshús árának emelkedéséhez. Az országban június óta számos helyen áradások pusztítanak, ami nagyban megnehezítette az élő- és a vágott sertés szállítását, de az időjárási viszonyok a fertőtlenítési munkáknak sem kedveznek.

Az új koronavírus-kitörés hatásainak enyhítése érdekében Kína több különféle pénzügyi segítséget is bevetett, így például támogatásokat és kölcsönöket is a legfontosabb sertéstermelő megyéknek, hogy ezekkel is ösztönözze a sertéstenyésztést és -feldolgozást.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?