Koronavírus: több milliárd forintos program indult a magyar borászok megsegítésére

Koronavírus: több milliárd forintos program indult a magyar borászok megsegítésére

MTI
A kormány több intézkedéssel is segíti a bortermelőket, hogy előállított termékeiket értékesíthessék, mondta Nagy István agrárminiszter az október 2-án és 3-án zajló Vörösbor Napok Villányban című rendezvény péntek esti megnyitóján a baranyai kisvárosban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nagy István elmondta, a koronavírus-járvány próbára tette a bortermelőket is, ezért a kabinet már korábban döntést hozott arról, hogy egy 2,2 milliárd forintos átmeneti támogatással segíti őket. A miniszter beszélt arról is, hogy emellett a magyar borok népszerűsítésére 4,8 milliárd forintos promóciós programot indítanak, ezzel is megkönnyítve az értékesítést.

A tárcavezető - utalva a gépjárművezetéssel kapcsolatos jelenlegi alkoholfogyasztási szabályokra - elmondta, hogy szeretnének társadalmi vitát, párbeszédet indítani a jövőben a zéró tolerancia esetleges fellazítása kapcsán. Közölte azt is, hogy hamarosan a parlament elé kerül az új bortörvény, amelynek célja, hogy a jövőben csökkenjenek a borászok adminisztrációs terhei, és az eddig nem szabályozott területek is kellő figyelmet kapjanak.

Utóbbi kapcsán azt mondta, a murci, azaz az erjedésben lévő bor forgalmazása jelenleg rendezetlen, holott ez a félkész termék is szervesen hozzátartozik a borkészítés folyamatához. A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy jövő ilyenkor már szabadon árusítható lesz ez az ital is az új bortörvény passzusainak köszönhetően.

A kisváros önkormányzatának szervezésében megvalósuló  Vörösbor Napok Villányban nevet viselő rendezvény az immár hagyományosnak számító, 2020-ban a pandémia miatt elmaradt villányi Vörösbor Fesztivált hivatott pótolni rövidebb, szolidabb, ugyanakkor programokban bővelkedő módon, derült ki a programokat bemutató sajtóanyagból. A rendezvény pénteki nagyszínpadi fellépői között volt a Bohemian Brass Band, a Vivat Bacchus énekegyüttes, míg a pincesoron a disco zenét kedvelők táncolhattak kedvenc slágereikre.

Szombaton Tamás Éva Játéktára koncerttel várta a gyerekeket, színpadra lépnek mások mellett a Band Of StreetS utcazenész formáció tagjai, valamint a Made in B együttes, és tűzzsonglőr bemutatót is tartanak. A bornapok egész ideje alatt lehetőség van a kitelepülő borászok termékeinek kóstolására is - hiszen sok helyen palackban van már a legfrissebb rozé is, de a kézműves termékek és gasztronómiai csemegék is kaphatók a kisváros lezárt főutcáján szombaton.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?