Ne csak termeld, add is el: Hova tűntek az ízletes paradicsomok, eltűntek-e egyáltalán?

Ne csak termeld, add is el: Hova tűntek az ízletes paradicsomok, eltűntek-e egyáltalán?

Takarék Agrár24
Ha a paradicsom itthon elérhető fajtáira gondolunk, nem sok jut eszünkbe. Pedig ez nem kellene, hogy így legyen, mert az egyik legszélesebb fajtaválasztékkal rendelkező zöldség, mind méret, szín és íz tekintetében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A világon nagyjából 800 törzskönyvezett paradicsomfajtát tartanak számon, amely az állandó nemesítéseknek köszönhetően folyamatosan bővül. Így a legkülönfélébb ízvilágokkal találkozhatunk: a vízízű paradicsomtól kezdve a fűszeresig, színben a feketétől a sárgáig, méretben a kisszeműtől az egészen nagyokig.

De akkor itthon miért nem találkozunk ilyen paradicsom különlegességekkel?

Az elsődleges oka, hogy a hazai vásárlók konzervatívok, ugyanis ragaszkodnak az egyenletesen piros, gömbölyű paradicsomokhoz, azt gondolják, hogy csak ennek lehet igazán finom paradicsom íze. Pedig pont ez az egész évben kapható, vastag héjú fajta a legkevésbé ízletes.

A termelők gazdaságossági szempontjai is azt diktálják, hogy csak olyan fajtával foglalkozzanak, ami akár egész évben terem, ne csak egy nagyon rövid időszakban termővel. Ez a törekvés nem meglepő, hogy az íz rovására megy.

A különleges paradicsomok termesztése magasabb szaktudást és tőkét igényel, emiatt drágábbak is, az ár viszont a magyar vásárlók körében kulcsfontosságú tényező.

Ami a jövőbeli lehetőségeket illeti, körbe is értünk, hiszen amíg a magyar piacon nem lesz igény és kereslet a drágább, különlegesebb, ízletesebb paradicsomra, addig a termelők sem mozdulnak el a megszokott gömb, cherry és koktél fajtáktól. A szélesebb körben elérhető fajtákat tekintve így nem várható változás, a kistermelők körében azonban érdemes szétnézni és megismerkedni a paradicsom valódi arcával.

Írta: Farkas Anita - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?