Válaszok a kérdéseinkre: A Kadarka titka

Válaszok a kérdéseinkre: A Kadarka titka

Takarék Agrár24
A Kadarka, ősi szőlőfajtánk igazi túlélő, önbecsülése visszatérőben, a borászoknak pedig a legnagyobb kihívást jelentheti!

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Eredetéről többféle teória is létezik, talán az egyik legigazolhatóbb elmélet az, hogy a Balkánról származik és a török seregek elől menekülő rácok hozták be az országba magukkal. Hazánkban gyorsan elterjedt, a 19. század közepén már szinte minden borvidékünkön termesztették. A Trianon előtti Magyarország szőlőültetvényének 60%-át tette ki. Legismertebb termőhelye Szekszárd, Eger, Villány környéke és a Ménesi borvidék, a legrégebbi ültetvényeket pedig a Dél-Alföldön találjuk. A filoxériavész idején a homoki szőlők telepítése fejlődött. A háború előtti időszakban a Bikavér elmaradhatatlan alkotórésze volt, sőt akkoriban népszerű borital volt, Krúdy Gyula tudna mesélni róla.

A szocializmus idején azonban tömegtermeléssé vált, nem is hinnénk, hogy több mint 40 ezer hektáron termesztették. A cél a minél nagyobb mennyiség volt, a minőség rovására - rossz emlékeink pedig beidegződtek, érthető okból. A rendszerváltás után kinyílt számunkra a világ, meghódított minket Bordeaux, Friuli, Toszkána, Katalónia és a világpiac legelterjedtebb fajtái kerültek előtérbe. Ezt megértve nem is csodálkozunk azon, hogy mára kuriózummá vált. Mindössze pár száz hektár területe maradt fenn, de a jövő mégis ígéretesnek tűnik.

Az elmúlt évtized folyamán a családi tradíciót követő, hagyománytisztelő borászok gondoskodásának, kitartásának köszönhetően kezdi visszaszerezni a bizalmat. A szőlő kiválóan alkalmazkodik, szívós, edzett és szabadságszerető. Szakmai tapasztalatok alapján, nehezen tűri a kordonra kényszerítést, igazán csak a hagyományos tőkeformákon terem minőséget, optimális időben történő szüretelés mellett.

Büszke szőlőfajta, nem adja magát könnyen, így tökéletes célpont a kihívást kereső borászok körében! Szerencsére sokan örvendenek annak, hogy a Kadarka visszatért a köztudatba és egyre nagyobb szerephez jut a hazai fogyasztás terén is, hiszen tökéletes társasági bor. Könnyed, üde és az egyik legizgalmasabb fajta. Rendkívül sokoldalú, kiemelkedő évjáratokban egészen különleges tud lenni és egyben a paprikás ételek legjobb kiegészítője.

Összehasonlítani vétek más fajtával, nincs is rá szükségünk, csak legyünk nyitottak, keressük a minőségben előállított Kadarkát és kóstoljuk bátran!

A titok a borban rejlik :)

Írta: Bozó Adrienn, Takarékbank Agrárcentrum

Felhasznált forrás: XX. Szőlészeti és Borászati konferencia: Kadarka - Régen és most

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?