Beütött az almaválság Magyarországon: komolyabb drágulást már nem bír el a piac

Beütött az almaválság Magyarországon: komolyabb drágulást már nem bír el a piac

Agrárszektor
Mintegy 365 ezer tonna körül alakult az almatermés tavaly Magyarországon a FruitVeB előzetes adatai szerint, amelyből hozzávetőlegesen 250 ezer tonna az ipari alma és 115 ezer tonna az étkezési alma. Ugyanakkor a belföldi étkezési alma piac biztonságos kiszolgálásához mintegy 140 ezer tonna almára van szükség.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egy átlagos évben 600 ezer tonna, míg egy jó évjáratban 800-900 ezer tonna alma terem az országban, amelynek általában egyharmada étkezési alma, kétharmada pedig ipari alma. A belföldi étkezési alma piac biztonságos kiszolgálásához mintegy 140 ezer tonna almára van szükség.

A jelentős terméskiesésért döntő részben a tavaszi fagyok felelősek, míg az extrém júniusi és októberi csapadékok, valamint az - alapvetően a tavaszi fagyokra visszavezethető - szüret előtti terméshullás inkább minőségi átrendezősét eredményeztek az étkezési alma kárára - mondta az Agrárszektornak Apáti Ferenc, a FruitVeB elnök, aki megjegyezte, hogy a tavaszi fagyok és a hűvös júniusi hetek miatt az alma érése 7-12 napos csúszásban volt a szokásoshoz képest.

Az ipari alma szegmensben a meghatározó részt, 218 ezer tonnát a hazai léüzemek sűrítménycélú léalma-felvásárlása képviselte. Ezen felül mintegy 22 ezer tonnára tehető a többi feldolgozóipari szakágazat felvásárlása, továbbá mintegy 10 ezer tonna ipari almát exportáltak.

Az étkezési almatermés nagyságrendileg közelített a 2019. évi terméshez, mintegy 115 ezer tonnát tett ki, amelynek döntő része, 105 ezer tonna a belföldi piacon marad, az exportált étkezési alma mennyisége 10 ezer tonna körüli szinten realizálódhatott - ismertette a FruitVeB elnöke.

Hiánycikk lett az alma

Az ipari alma piacán sokkal nagyobb volt a hiány, mint étkezési almából. A megtermett és a belföldi piacon hasznosuló mintegy 240 ezer tonna ipari almával szemben közel 500 ezer tonna feldolgozó kapacitás áll. Az őszi és a téli időszakban az étkezési alma iránti kereslet mintegy 20-30 százalékkal elmaradt a szokásostól, amelynek egyik oka, hogy relatíve magas az alma ára, a másik befolyásoló tényező pedig, hogy a járványhelyzet miatt eleve kevesebb vásárló van a boltokban.

Nem olcsó az alma

Az étkezési alma fogyasztói ára 2020. szeptembere óta ugyanazon a szinten mozog: az akciós tételek ára jellemzően kilogrammonként a 299-349 forintos sávban, míg az akción kívüli normál tételek ára a kilogrammonként 499-549 forint intervallumban van. A következő hónapokban az alma esetleges ármozgásait leginkább a készletek tárolhatóságának alakulása és a szezonális gyümölcsök (szamóca, cseresznye, kajszi, őszibarack, stb.) majdani hazai és európai kínálata fogja meghatározni. További áremelkedést már nem bír el a piac, esetleges árcsökkenések pedig inkább az akciók számának felszaporodásában jelenhetnek meg, de jelentős és általános árszínvonal-változásra nem számítunk rövid távon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03