Durván keveset esznek ebből a zöldségből a magyarok, pedig nagyon egészséges

Durván keveset esznek ebből a zöldségből a magyarok, pedig nagyon egészséges

agrarszektor.hu
Ezen a héten kerül nagyobb mennyiségben a hazai friss spárga a piacokra, üzletekbe - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. A magyar spárga kiváló minőségű, nagyrészt külföldre - Németországba, Ausztriába, Svájcba, illetve a skandináv országokba - értékesítik. A hazai lakosság körében is évről évre egyre népszerűbb a spárga, ami igazán egészséges zöldség.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarországon - bár folyamatosan emelkedett az elmúlt években, de még mindig - alacsony mértékű a spárgafogyasztás: mintegy negyed kilogramm/fő, aminek 60-70%-a zöld, 30-40%-a fehér spárga. Az EU-ban Németországban a legnagyobb az egy főre jutó spárgafogyasztás, 1,7 kilogramm/év. A spárga a tavaszi időszak egyik legkorábbi, exportorientált magyar kertészeti terméke. Mintegy 1420 hektár a magyarországi üzemi spárga termőterület, az évi termésmennyiség 5 ezer tonna körül szokott lenni. A legjelentősebb termőterületek Bács-Kiskun (60%) és Csongrád (30%) megyékben találhatók, de kisebb ültetvények vannak még Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében is.

Magyarországon a spárgaszezon általában április elejétől június elejéig, közepéig tart. Idén - ahogy tavaly is - az év eleji fagyok miatt a megszokotthoz képest másfél héttel később kezdődhet meg a szedés. A termelők az előző évekhez hasonlóan munkaerőhiányra számítanak a napokban kezdődő spárgaszedési időszakban, ugyanakkor a tavalyi esztendő tapasztalatai alapján már könnyebb a külföldi szedőmunkások foglalkoztatásának adminisztrációja. Mivel a spárgarügyek, sípkezdemények rendkívül közel helyezkednek el egymáshoz a földben (fehér spárga), illetve a föld felett is (zöld spárga), ezért kiemelten kell figyelni a sípok kiszúrásakor, kivágásakor - mivel egy rossz mozdulat a későbbi termést is tönkreteheti, ezáltal az eredményes gazdálkodást a szakszerűtlen szedés meghiúsíthatja.

A szállodai, vendéglátóipari szektor leállása miatt itthon és külföldön is érezhető a megrendelések kiesése, ugyanakkor 2020-ban a spárga nagy része vevőre talált a nyugati háztartások körében a kereskedelmi láncok által. A spárga tele van rostokkal, vitaminokkal, és kevés a kalóriaértéke, valamint könnyű elkészíteni. Fogyókúrához, méregtelenítéshez, de hajunk, bőrünk és körmünk szépségének, egészségének megőrzéséhez is hatékonyan hozzájárul. Kifejezetten gazdag A-, C-, E-, K-, és B-vitaminokban, folsavban, kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, illetve káliumban. A szárat jól emészthető rostok alkotják, amelyek segítik a bélműködést és az emésztést.

(A cikkben felhasznált képek a NAK tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?