Ez durva: mostantól a magyar boltok polcaira is felkerülhet a lisztkukac

Ez durva: mostantól a magyar boltok polcaira is felkerülhet a lisztkukac

agrarszektor.hu
Habár az Európai Unió engedélyezte, hogy élelmiszerként hozzák forgalomba a jövőben a lisztbogár lárváját, Magyarország ellenezte a döntést. Nagy István agrárminiszter az elutasítást azzal magyarázta, hogy egy kutatás szerint a magyarok nem akarnak rovart enni, illetve hazánk nem szorul rá a kukacevésre.

Az EU ugyan engedélyezte, hogy élelmiszerként hozzák forgalomba a jövőben a lisztbogár lárváját, de a döntést Magyarország ellenezte. Nagy István azt mondta, az agrártárca még vizsgálja, biztonságos-e a rovarfehérje - írja a Blikkre hivatkozva a 24.hu. Az agrárminiszter az elutasítást azzal magyarázta, hogy a közvélemény-kutatások szerint a magyar emberek egész egyszerűen nem akarnak rovarokat enni. Kiemelte, hazánk rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal rendelkezik, nem szorulnak rá az emberek a kukacevésre.

Amíg az alternatív fehérjék kérdéskörében nem kapnak minden szempontból megnyugtató válaszokat, addig a magyar fogyasztók érdekében, ellenezni fogják a rovarfogyasztást. Nagy István jelezte, megjelenhetnek termékek magyar üzletekben, mert az engedély az EU egészére szól, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szigorúan ellenőrzi a szárított lisztkukac esetleges hazai megjelenését, illetve a tájékoztatást az összetevőkről és az allergiás reakció kockázatáról. Azokat a termékeket, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak, kivonják a forgalomból, az engedély nélküli forgalmazás pedig hamisításnak minősülhet. Az agrárminiszter azt mondta, már kóstolt rovarból készült ételt, de úgy érzi, nem veszít semmit, ha ezt kihagyja az életéből.

A hollandok, a svájciak, a britek, a belgák, a dánok már évek óta árulják ezeket a élelmiszereket. A lárvák felhasználása fehérjeforrásként kisebb költséggel, hulladékkal és üvegházhatással járhat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?