Apokalipszis közeleg: brutális csokoládé- és kávéhiány fenyegeti a világot

agrarszektor.hu
Az Európai Unió mezőgazdasági importjának több mint egyharmada kerülhet veszélybe a következő 25 évben.

Az R2Water Research and Consultancy és a holland Vrije Egyetem kutatása szerint, bár az Európa Unió mezőgazdasági importjának csak 7%-a volt veszélyben az elmúlt 25 évben az aszály miatt, a következő negyedévszázadban ez akár 37%-ra nőhet - írta meg a Világgazdaság a The Guardian információi alapján. A Nature Communicationsben megjelent kutatás szerint veszélyben lehet a számos termékben használt pálmaolaj, a csirkék és sertések takarmányozására használt szója és a cukornád ellátása is.

Az EU adja a világ kávéfogyasztásának harmadát, melynek a fele olyan, a klímaváltozás miatt aszálynak egyre jobban kitett területekről érkezik, mint Brazília vagy Vietnam, ugyanakkor Kolumbia vagy Kenya esetében nem fog növekedni az aszály valószínűsége. A csokoládétermelés legfontosabb alapanyaga, a kakaó, melynek teljes egészét importból szerzi be Európa. A kutatás szerint főleg Indonéziában és Malajziában lesz egyre több csapadékmentes időszak, míg Elefántcsontpart és Ghána esetében erre kisebb az esély.

A kutatás szerint a pálmaolaj-behozatal 61%-a, míg a cukornád 73%-a lehet érintett az aszály által. Éppen ezért fontos, hogy az Európai Unió minél többet tegyen a klímakatasztrófa elhárítása érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?