Apokalipszis közeleg: brutális csokoládé- és kávéhiány fenyegeti a világot

Apokalipszis közeleg: brutális csokoládé- és kávéhiány fenyegeti a világot

agrarszektor.hu
Az Európai Unió mezőgazdasági importjának több mint egyharmada kerülhet veszélybe a következő 25 évben.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az R2Water Research and Consultancy és a holland Vrije Egyetem kutatása szerint, bár az Európa Unió mezőgazdasági importjának csak 7%-a volt veszélyben az elmúlt 25 évben az aszály miatt, a következő negyedévszázadban ez akár 37%-ra nőhet - írta meg a Világgazdaság a The Guardian információi alapján. A Nature Communicationsben megjelent kutatás szerint veszélyben lehet a számos termékben használt pálmaolaj, a csirkék és sertések takarmányozására használt szója és a cukornád ellátása is.

Az EU adja a világ kávéfogyasztásának harmadát, melynek a fele olyan, a klímaváltozás miatt aszálynak egyre jobban kitett területekről érkezik, mint Brazília vagy Vietnam, ugyanakkor Kolumbia vagy Kenya esetében nem fog növekedni az aszály valószínűsége. A csokoládétermelés legfontosabb alapanyaga, a kakaó, melynek teljes egészét importból szerzi be Európa. A kutatás szerint főleg Indonéziában és Malajziában lesz egyre több csapadékmentes időszak, míg Elefántcsontpart és Ghána esetében erre kisebb az esély.

A kutatás szerint a pálmaolaj-behozatal 61%-a, míg a cukornád 73%-a lehet érintett az aszály által. Éppen ezért fontos, hogy az Európai Unió minél többet tegyen a klímakatasztrófa elhárítása érdekében.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?