Kritikus a helyzet: haldoklik a magyar málnatermesztés, eltűnhet a hazai gyümölcs?

agrarszektor.hu
Az Európai Unió málnatermesztése is megérezte az idei fagyos tavaszt, Lengyelországban és Spanyolországban is kevesebb málna termett idén, de csökkent a marokkói behozatal is. Magyarországon drasztikusan visszaesett a málnatermesztés, 2021-ben már a 200 hektárt se érte el a gyümölcs termőterülete, a hazai termesztésű málna pedig már július közepén elfogyott.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A 2021-es év fagyos tavasza oly sok más zöldség és gyümölcs mellett a málnának se kedvezett. Tavaly óta több málnatermesztő országban is csökkent a málna termőterülete, ezzel együtt pedig a termés is, derült ki az AKI legfrissebb agrárpiaci jelentéséből. Különösen nehéz helyzetben vannak a magyar málnatermesztők, akiknek nemcsak az időjárás okoz egyre nagyobb gondokat, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tavaszi fagyos időjárást az EU málnatermesztése is megérezte

Szerbia a legnagyobb málnatermelő Európában, a szerbiai statisztikai hivatal júliusi jelentése szerint a termés 26,5%-kal emelkedhet az idén a 2020. évihez képest. Lengyelország az Európai Unió legnagyobb málnatermelőjévé fejlődött, a termőterület 27-30 ezer hektár, a termés 76 és 130 ezer tonna között alakult az elmúlt években. Szakértők szerint az idei évben a kedvezőtlen időjárási viszonyok hátráltatták a málna érését az országban. Spanyolországban a tavaszi fagyok miatt kevesebb málnára számítanak. Huelva tartományban a málna termőterülete 10%-kal, 2070 hektárra csökkent, a málnatermés 46,5 ezer tonnát tehet ki, ami 4,3%-os csökkenést jelentene az előző szezonhoz képest.

Az Eurostat adatai szerint az EU belső piacán Spanyolország a legnagyobb frissmálna-exportőr, a vezető importőr pedig Németország. Az unió frissmálna-külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2020-ban: a behozatal 3%-kal nőtt, vagyis 40,4 ezer tonnát tett ki, a kivitel viszont 9%-kal, 27,6 ezer tonnára csökkent az előző évihez képest. Marokkóból 10%-kal 35,4 ezer tonnára nőtt a friss málna importja a megfigyelt időszakban. Az idei év első öt hónapjában a Marokkóból származó import 14%-kal csökkent, 19,8 ezer tonnát tett ki.

Az unió belső piacán a legnagyobb fagyasztottmálna-exportőr Lengyelország, a legnagyobb importőr pedig Németország. A közösség fagyasztottmálna-külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2020-ban: a behozatal 114,2 ezer tonnát, míg a kivitel 18,7 ezer tonnát tett ki. Az unió legnagyobb fagyasztottmálna-beszállítója Szerbia volt, ahonnan 75,9 ezer tonna érkezett 2020-ban.

Egyre kevesebb magyar málna terem

A KSH adatai szerint az ezredforduló idején 1500 hektáron termesztettek málnát Magyarországon. Azóta a málna termőterülete folyamatosan csökken. A KSH adatai szerint 2020-ban 253 hektárról 492 tonna málnát takarítottak be, ami 56%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A KSH adatai szerint a friss és a fagyasztott málna külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2020-ban: a friss málna behozatala (döntően Spanyolországból és Németországból) 20%-kal csökkent, 369 tonnát tett ki, a kivitele viszont nem érte el az 1 tonnát, ami 60%-os csökkenést jelent az előző évihez képest. Az idei év első öt hónapjában a friss málna beszállítása 6%-kal, 187 tonnára csökkent az előző esztendő azonos időszakához képest.

A KSH adatai szerint a fagyasztott málna behozatala 2020-ban az előző évihez képest 10%-kal nőtt, vagyis 2,76 ezer tonnát tett ki, a kivitele pedig 13%-kal emelkedett, 1,19 ezer tonnára. Az idei év első öt hónapjában a fagyasztott málna importja 44%-kal, 799 tonnára, a kivitele pedig 55%-kal 275 tonnára csökkent az előző év hasonló időszakához képest.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi málna a 24. héten jelent meg a kínálatban. A málna termelői ára 34%-kal 2225 forint/kilogrammra emelkedett a 2021-es év 24-32. hetében az előző esztendő azonos periódusához képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

EZT OLVASTAD MÁR?