Ömlik az import paradicsom az EU-ba: nem is hinnéd, honnan érkezik a java

Ömlik az import paradicsom az EU-ba: nem is hinnéd, honnan érkezik a java

agrarszektor.hu
Az előző évben tapasztalt visszaesést követően óriási fellendülést mutatott a marokkói paradicsom külföldi értékesítése, és új rekordot ért el az első negyedéves export. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az idei év első negyedévében Marokkó új rekordot ért el a hajtatott paradicsom exportja területén: a 2024 első három hónapjában lebonyolított 266 ezer tonnás kivitel 10%-kal haladja meg a 2023-ban kiszállított mennyiséget, és 9%-kal magasabb a legutóbbi öt év átlagánál - írja a FruitVeB. Pedig egyáltalán nem indult jól a 2023/24-es exportszezon a marokkói termelők számára: a Souss-Massa régió, amely kulcsfontosságú mezőgazdasági körzet, súlyos aszállyal és történelmi rekordokat döntő nyári hőmérséklettel szembesült, augusztusban például +50,4 fokra szökött fel a hőmérő higanyszála. Októberben a Bernard vihar 100 km/h feletti széllel érkezett, és olyan erős homokvihart okozott, hogy Larache régióban több zöldségtermesztő üvegház és fóliasátor is megsérült. Ezeket a problémákat súlyosbította a ToBRFV vírus terjedése az üvegházakban, ami jelentős terméskiesést eredményezett.

Ennek következtében 2023 második felében a paradicsomexport meredeken visszaesett, így a 2023-as éves exportmennyiség az előző évektől megszokott növekedés helyett csökkenést mutat: a 2022-es 717 ezer tonnát követően 660 ezer tonnára zsugorodott. A 2023-as évben Marokkó hajtatott paradicsom exportja közel 660 ezer tonnát tett ki, amelynek döntő része az Európai Unió piacain talált gazdára: a teljes mennyiség csaknem fele Franciaországba, 18%-a az Egyesült Királyságba, 9%-a Hollandiába, 6%-a pedig Spanyolországba érkezett - a legjelentősebb afrikai célországnak Mauritánia bizonyult a teljes kivitel 4%-ával.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?