2022. augusztus 18. csütörtök Ilona

Beütött a papírhiány Magyarországon: brutális áremelkedés jöhet a boltokban

agrarszektor.hu
Brutálisan nő a papír előállításához szükség legfőbb alapanyag, a cellulóz ára, és ha mindez nem lenne elég, a szállítás is globálisan akadozik. A drágulás mára olyan méreteket öltött, hogy Magyarországon komoly papírhiány alakult ki, ez pedig nemcsak a gyártóknak, de a kereskedőknek és hosszú távon a vásárólnak is súlyos problémákat okozhat. A hiány és az áremelkedés a nyomdaiparon túl az egész ágazaton végigsöpör, egyre nagyobb ugyanis a fókusz a papíralapú csomagolóanyagokon, így mindez a zöldségeket, a gyümölcsöket és számos egyéb élelmiszert is érint.

Elképesztő tempóban nő a cellulóz ára az utóbbi időben, így mára a papír napi áras lett, hasonlóan az építőiparban a cementhez - írja a napi.hu. Azt is látni kell ugyanakkor, hogy az emelkedő energia- és benzinköltségek mellett a globális méretűvé nőtt logisztikai akadályok is megrángatták a piacokat, így a papírgyártók és a forgalmazók súlyos problémával néznek szembe.

Ha az elmúlt hónapok görbéit nézzük, elmondható, hogy a cellulóz áremelkedése szinte függőleges ívet ír le. Egy másik szignifikáns változás, hogy a konténerek árai négyszeresére nőttek. Míg az év elején 3 ezer, addig most már 12 ezer dollárt is elkérhetnek érte. A papírkereskedők az energiaárak emelkedésre úgy reagáltak, hogy azonnali hatállyal 200 dollárral növelték a pluszköltségeket. Belgiumban például ugyanezen a jogcímen szintén 150 dollárt tettek rá tonnánként az amúgy is borsos számokra

- mondta a lapnak Peller Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség ügyvezető igazgatója. Hozzátette, ez nemcsak a nyomdaiparon, hanem az egész ágazaton végigsöpör. A környezettudatosság jegyében ugyanis nagyobb fókusz van a papíralapú csomagolóanyagokon. A zöldségeket, a gyümölcsöket, és számos egyéb élelmiszert is egyre több gyártó már részben vagy teljesen papírban értékesít.

Itt még nem is annyira látványos és drasztikus a kép, de ennek a folyamatnak az elején vagyunk. A következő hónapokban ugyanis nem várható, hogy a helyzet javul. Valószínűleg jövő nyárra már visszaállhat a régi rend, de ezt még senki nem tudja megjósolni. Míg a magyarországi papírforgalmazók raktári kapacitásai normál időszakban bőségesen elegendők, a nyomdák nem rendelkeznek már ilyen kapacitásokkal. Több hazai papírkereskedő például nem számláz többet, hanem átállt az azonnali fizetésre. Egyre gyakoribb például, hogy a megrendelésnél ki kell fizetni az ár egy részét, a másikat viszont a szállításkor azonnal, de az sem ritka már, hogy a gyártók allokációs és kvótarendszert vezetnek be. A megnövekedett költségeket azonban a nyomdák is tovább fogják hárítani a megrendelőkre, tehát rövid távon is növekedni fog a papíralapú nyomdai termékek ára. A pályázatok és közbeszerzések esetén azok teljesítési határidejének megnövekedésére és persze a drágulásra is számítani kell

- emelte ki a nyomda ügyvezető igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?