Veszélybe került az élelmiszertermelés: azonnali fellépést sürgetnek a gazdák

agrarszektor.hu
Az ország élelmiszertermelés csaknem egészét lefedő két nagy szervezet elnökei közös levélben szólították fel az olasz miniszterelnököt arra, hogy a kormány hozzon sürgős intézkedéseket a vészhelyzet megfékezésére, valamint tegyen meg mindent, hogy megvédje a vállalatokat a globális spekulációtól. Olaszországban ugyanis tavaly ősz óta rendkívüli mértékben megdrágultak a termelési költségek, amely már azzal jár, hogy számos vállalat már a feldolgozóüzemeik bezárásán gondolkodik.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Közös levélben fordult az olasz élelmiszertermelés 90%-át lefedő két legnagyobb szervezet, az Alleanza Cooperative Agroalimentari és a Federalimentare elnöke, Giorgio Mercuri és Ivano Vacondio az ország miniszterelnökéhez - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A két szakember ebben arra szólították fel Mario Draghit, hogy a kormány hozzon sürgős intézkedéseket a vészhelyzet megfékezésére, és támogassa az európai szintű kezdeményezéseket az olyan intézkedések elfogadására, amelyek megvédik a vállalatokat azoktól a globális spekulációktól, amelyek a geopolitikai tényezőknek is betudhatók.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Olaszországban ősz óta brutálisan megdrágult az elektromos áram: a korábbi 40-45 euró/MWh-ról 300 euró/MWh-ra emelkedett, azaz több mint a hétszeresére nőtt. A gáz közel ugyanilyen mértékben drágult: a köbméterenkénti ár 0,17 euróról 1,3-ra ugrott. Ezekhez jött még az élelmiszer-alapanyagok, így például a búza, a kukorica és a szója áremelkedése is, valamint a csomagolóanyagoké, ahol szintén legalább 30%-os drágulás következett be. A faanyagok ára 61%-kal emelkedett, a karton 31%-kal, a bádoglemez 60%-kal, a műanyagok 72%-kal, az üvegek pedig 40% körüli mértékben drágultak meg, de ide kell számolni még a tengeri szállításhoz használt konténerek 4-10-szeres drágulása is.

Az Alleanza Cooperative Agroalimentari és a Federalimentare is beszámolt arról, hogy számos vállalat már az egyes tevékenységi körök blokkolását, illyet nagyobb nehézségek esetén pedig a feldolgozóüzemek bezárását mérlegeli, ami drámai társadalmi és foglalkoztatási következményekkel járhat. Ahogy Ivano Vacondio fogalmazott, "az élelmiszeripar alapvető társadalmi szerepet tölt be, ezért vállalataink nem engedhetik meg maguknak, hogy bezárjanak, de ha az energiaárak továbbra is így emelkednek - az emelkedés mára elérte a +200-300%-ot -, akkor sok kis- és középvállalat számára elkerülhetetlenné válik a bezárás." Ennek elkerülése érdekében kértek hivatalosan is segítséget a kormánytól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?