Gondok lehetnek a konzervdobozokkal Magyarországon a mariupoli acélmű lerombolása miatt

Gondok lehetnek a konzervdobozokkal Magyarországon a mariupoli acélmű lerombolása miatt

agrarszektor.hu
Veszélyezteti a hazai konzervipari cégek göngyölegellátását az ukrajnai Mariupolban található acélmű lerombolása, mivel a vállalat beszállítója volt a konzervdobozok alapanyagául is szolgáló, hengerelt acéllemezeket és terméket gyártó európai társaságoknak. A konzervipari cégek az ukrán acélgyár termelésének kiesése miatt további konzervdoboz-drágulástól, illetve átmeneti göngyölegbeszerzési gondoktól tartanak a nyártól induló új zöldség- és gyümölcsfeldolgozási szezonban.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Komoly aggodalmakat okoznak a magyar konzerviparban a mariupoli háborús események, mivel az ottani acélmű orosz lerombolása a hazai vállalatok tevékenységére is kihathat - közölte az agrárszektor.hu-val Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke. Az ukrán acélgyár ugyanis jelentős beszállítója volt azoknak az európai cégeknek, amelyek hengerelt acéllemezeket gyártanak, illetve azokból különböző termékeket - például konzervdobozokat - készítenek.

A mariupoli acélmű termelésének kiesése azzal a veszéllyel járhat, hogy a hazai konzervipari társaságok a nyártól induló idei zöldség- és gyümölcsfeldolgozási időszakban nehezebben juthatnak göngyölegekhez. A cégek Sebesta Péter szerint arra törekednek, hogy a szezon kezdetére a konzervdobozok - és az üveggöngyölegek - nagy részét beszerezzék, illetve tradicionális beszállító partnereikkel olyan szerződéseket kössenek, amelyek a hiányzó csomagolóanyagok későbbi biztonságos megérkezését garantálják. A vállalatok most is ezt a gyakorlatot követik, és szükséges göngyölegeik beszerzéséről igyekeznek gondoskodni, de az orosz-ukrán háború következményei miatt előfordulhat, hogy zavarok lépnek fel az európai csomagolóanyag-ellátási láncban is.

A háborús konfliktus másik negatív következménye az lehet, hogy a konzerviparban felhasznált fémdobozok tovább drágulnak. Iparági információk szerint a göngyölegárak jelentős emelkedése az általános világpiaci alapanyagár-növekedési trend részeként már tavaly elkezdődött, és a háború hatására most tovább fokozódhat. A cégeknél alkalmazott konzervdobozok egy év alatt 50-70 százalékkal drágultak, és ma már előfordulhatnak olyan termékek, amelyeknél a dobozár akár a termelési költségek felét is kiteheti. Mindez tovább erősíti az iparágban is megmutatkozó áremelési kényszert, amely más költségtényezők folyamatos növekedése miatt is nehéz helyzetet teremt a vállalatok számára - húzta alá Sebesta Péter.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?