Átalakítaná a hazai boltokat az unió: így néznének ki az élelmiszerek a jövőben

Átalakítaná a hazai boltokat az unió: így néznének ki az élelmiszerek a jövőben

agrarszektor.hu
Az ipari és kézműves kiváló termékek védelme érdekében új uniós címke létrehozását szorgalmazzák a helyi és regionális vezetők. Az új rendszer az élelmiszer-földrajzi jelzésekre alkalmazott modellt követve segít a hamisítás elleni küzdelemben, védi a munkahelyeket és az európai kulturális örökség részét képező termékeket. A koronavírus-járvány ráadásul most még inkább ráirányította a figyelmet a helyi termékekre.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az ipari és kézműves földrajzi árujelzések védelmére szolgáló, és az egész Európai Unióra (EU) kiterjedő új rendszer a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek sikeres modelljére épül. A szakemberek szerint egy új uniós címke előnyös lenne mind a kézművesek, mind a helyi gazdaságok számára. Az új rendszer ugyanis megerősítené a kiválósági termékek jogi védelmét, elősegítené a hamisítás elleni küzdelmet, miközben munkahelyeket teremtene és tartana fenn. A javaslatot október 13-án egyhangúlag fogta el a Régiók Európai Bizottsága (CoR), amely a Régiók és Városok Európai Hetén (European Week of Regions and Cities) tartotta plenáris ülését - írja a Hellovidék.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Az európai kézművesség gazdag sokszínűsége leginkább vidéken, a kisebb városokban, a helyi termelési központokban és egyes régiókban érhető tetten, amelyek gyakran a nemzedékről nemzedékre átadott ismeretekre épülnek. A plenáris ülésén egyhangúlag elfogadott véleményében a Régiók Európai Bizottsága szorgalmazta egy jogi keret kidolgozását az európai kézműves és ipari termékek fokozottabb védelmére. A helyi és regionális vezetők szerint az uniós szintű harmonizáció hiánya azonban gyengítheti a termékek és a vállalkozások védelmét.

A Régiók Európai Bizottsága hangsúlyozta az ipari és kézműves termékek védelmének gazdasági vonatkozásait, ami növelheti a helyi termelők versenyképességét azáltal, hogy termékeiket a fókuszba helyezi, javítja az ismertségüket és növeli a fogyasztók fizetési hajlandóságát azokért a termékekért, amelyek eredetét és egyediségét biztosítják. A földrajzi jelzések pedig reagálnak a változó fogyasztói keresletre: az emberek nagyobb nyomon követhetőséget és átláthatóságot szeretnének a termékek eredetéről és a gyártási folyamatáról, miközben egyre inkább a helyben gyártott termékeket keresik. Ez a tendencia pedig láthatóan csak fokozódott a COVID-19 válság idején.

A tanácskozáson kiemelték a földrajzi régió és a termék közötti, alapvető kapcsolatot, valamint hogy ennek egy sajátos aspektusa az emberi tényező és szakértelem kiemelkedő fontossága. Ahogy arra a szakemberek rámutattak, annak a ténye, hogy egy nyersanyag eltűnik vagy egyes régiókban talán már nem a megfelelő minőségű, nem akadályozhatja meg a vállalkozások és a szakértelem fenntartását. Sőt, a kiváló minőségű termékek előállítását sem.

Az Európai Bizottság 2020 novemberében jelentette be a szellemi tulajdonra vonatkozó cselekvési tervében, hogy megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy bevezessenek egy rendszert a nem mezőgazdasági termékek (azaz kézműves termékek és ipari termékek) uniós földrajzi jelzéseinek védelmére. Ennek eredményeként a közelmúltban nyilvános konzultációt indítottak annak érdekében, hogy felmérjék a hatékony és átlátható uniós földrajzi árujelző és védelmi rendszer létrehozásának lehetséges költségeit és előnyeit. A néhány hónapja zárult konzultáció céljaként azt tűzték ki, hogy részletesen megismerjék azokat a felmerülő problémákat, amelyekkel az érintett érdekelt felek szembesülnek.

Ilyenek többek között:

  • az autentikus földrajzi gyökerű, de nem mezőgazdasági termékek belső piacon belüli jogi védelme;
  • az uniós beavatkozás előnyei és kockázatai;
  • valamint a rendelkezésre álló szakpolitikai lehetőségek, beleértve az ilyen termékekre vonatkozó jövőbeni uniós védelmi rendszer ellenőrzését és végrehajtását.

A kezdeti hatásvizsgálathoz kapott visszajelzéseket két jogi és gazdasági tanulmány egészítette ki. Az Európai Bizottság várhatóan az év végéig fogja benyújtani a rendelet javaslatát.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31