Súlyos kijelentést tett Nagy István a magyar mezőgazdaság jövőjéről

Súlyos kijelentést tett Nagy István a magyar mezőgazdaság jövőjéről

agrarszektor.hu
Az európai mezőgazdaság talán soha nem nézett szembe annyi kihívással, mint napjainkban. A klímaváltozás okozta rendkívüli időjárási körülmények, a megemelkedett input költségek, a harmadik országokból érkező import és a termelési szabályozások túl ambiciózus szigorítása jelentős kihívások elé állítja az agráriumot. Ezen tényezők összeadódva már az európai gazdálkodók létbiztonságát veszélyeztetik - közölte Nagy István agrárminiszter.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A tárcavezető szerint elengedhetetlen, hogy a mezőgazdaságra ne a klímaváltozás okozójaként, hanem a megoldás részeként tekintsünk, a gazdákat tegyük érdekeltté a fenntarthatóbb termelési gyakorlatok alkalmazásában. Az európai termelők az élelmezésbiztonság garantálásával alapvető közjavakat biztosítanak valamennyi uniós polgárnak, ezért az EU stratégiai autonómiájának része kell, hogy legyen az élelmiszerszuverenitás és az élelmezésbiztonság garantálása - írja közleményében az Agrárminisztérium. Mindannyiunk közös érdeke, hogy az agráriummal kapcsolatos témák és a termelők helyzete erőteljesebben jelenjen meg az Európai Parlament napirendjén, amire most remek esély is adódik. Nagy István példaként említette, hogy a vasárnapi voksoláson Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is mandátumot szerzett.

A tárcavezető kitért arra is, hogy a gazdálkodók megélhetése és az agrárium központi helyen szerepel hazánk uniós elnökségi napirendjén is. Hangsúlyozta, Magyarország a következő félévben azon fog dolgozni, hogy a Mezőgazdasági és Halászati Tanács az intézményi átmenetet kihasználva politikai irányt mutasson az újonnan felálló Európai Bizottságnak az uniós agrárpolitika 2027 utáni szabályainak kialakításához egy versenyképes, válságálló és gazdabarát európai mezőgazdaság megteremtése érdekében.

A mezőgazdasági ágazat fenntarthatóságának elősegítése kiemelt prioritás az ésszerű egyensúly kialakítása, a fenntarthatóság stratégiai célkitűzései, az agrárpiacok stabilizálása és a mezőgazdasági népesség megfelelő életszínvonalának biztosítása tekintetében

- fejtette ki. A miniszter leszögezte, a magyar elnökség prioritása a gazdaközpontú uniós agrárpolitika, amely kiemelt figyelmet fordít a versenyképességre, a válságkezelésre,  a fenntarthatóságra és a tudás alapú gazdaságra.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?