Súlyos élelmiszerválság jöhet Európában: sorra állnak le a műtrágyagyártók

Súlyos élelmiszerválság jöhet Európában: sorra állnak le a műtrágyagyártók

agrarszektor.hu
Az ukrajnai háború rendkívüli helyzetet teremtett az európai és a magyar gazdaságban. A földgázárak több mint megduplázódtak és az energiaellátás biztonságának kockázata is felmerült, a Nitrogénművek Zrt. az ammónia termelését átmenetileg leállítja.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A cég honlapján szerdán megjelent közlemény szerint emellett "a mezőgazdaság működésének piaci alapjait is beláthatatlan módon befolyásoló kormányzati döntések" - például a gabona export korlátozása - is tovább növelik működési kockázataikat. Azt is közölték: a Nitrogénművek folyamatosan monitorozza a helyzetet, és minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy újraindíthassa termelését, és csökkentse a régió műtrágyaimport-függőségét, de a magas energiaigényű ammóniatermelés leállítása jelen piaci környezetben elkerülhetetlen volt - írja a Népszava

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Tovább emelkedhetnek az árak? 

Nem meglepő módon minden kifejezetten rossz hír a mezőgazdasági termelőknek, és nem csak Magyarországon: ugyanis, a Nitrogénművek a közép-európai régió egyik vezető, nitrogénalapú műtrágyagyártója és mezőgazdasági alapanyag forgalmazója, több, mint 15 országban van jelen. Az ammónia pedig a nitrogénalapú műtrágya egyik fontos összetevője. A műtrágyák már így jelentősen drágultak, nem voltak ritkák a háromszoros árak sem - mindez szintén köszönhető a földgáz árának drasztikus emelkedése miatt. A műtrágyagyártók ezért sorra csökkentették, állították le termelésüket, komoly ellátási problémákat okozva ezzel a mezőgazdaságnak. Erre ráadásként "betoppant" a képbe az orosz-ukrán háború is, ami szintén csak súlyosbította a helyzetet, hiszen mindkét ország jelentős szereplőnek számít a műtrágyagyártásban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Újabb csapás az élelmiszerekre is

A kialakult helyzet jelentősen növelheti a költségeket, illetve alacsonyabb terméshozamokat jelent a gazdálkodók számára, a termények és ezzel az élelmiszerek így tovább drágulnak majd.

Svein Tore Holsether, a világ második legnagyobb műtrágyagyártó cége, a Yara International vezetője a napokban arról beszélt a BBC-nek, hogy műtrágyák nélkül a terméshozam a felére csökkenne. Számára ezért nem az a kérdés, lesz-e globális élelmiszerválság, hanem az, hogy mekkora lesz. A Reuters szerint a cég ezután szerdán - szintén a drasztikus gázáremelkedésre hivatkozva - bejelentette: csökkenti ammónia- és karbamidtermelését Olaszországban és Franciaországban. A Yara európai ammónia- és karbamidgyártása a hét végére várhatóan a kapacitás mintegy 45 százalékán fog működni  

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55