Meglepő hírek érkeztek a német spárgáról: erre senki sem számított

Meglepő hírek érkeztek a német spárgáról: erre senki sem számított

agrarszektor.hu
Az enyhe télnek és az utóbbi hét napos időjárásának köszönhetően már március végén indulhat a német spárgaszezon. Habár a magasabb termelési költségek miatt kis mértékben emelkedő árakra számítanak a német termelők, de a mennyiséggel és a minőséggel nem lesznek problémák.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Fruchthandel értesülései szerint március végén már jelentős mennyiségű belföldi spárga kerülhet a piacra Németország melegebb éghajlatú területeiről, pedig a "Spargelzeit" általában csak április közepén kezdődik a germánoknál - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A 600 tagot tömörítő Délnémet Spárga- és Szamócatermesztők Egyesülete (VSSE - Verband Süddeutscher Spargel- und Erdbeeranbauer e.V.) a magasabb termelési költségek miatt kis mértékben emelkedő árakra számít ugyan, de közleményük szerint a mennyiséggel és a minőséggel nem lesznek problémák. Simon Schumacher, a VSSE elnöke szerint a nyersanyagok és a munkabérek drágulása jelenti a fő kihívást az ágazat számára. A helyi termelők számos lépést tettek a költségek csökkentése érdekében, például jelentősen növelték a gépesítettséget. Ennek is köszönhető, hogy a jelenleg termelt fajták hozama és minősége is kiválónak mondható. Már húsvét előtt is nagy mennyiségben és első osztályú minőségben lehet az üzletekben spárgát vásárolni.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A 'Spargelzeit': a német spárgaszezon jellegzetességei

Ahogy az alma az őszi szezon jellegzetessége, úgy a tápanyagokban gazdag és igen alacsony kalóriatartalmú spárga a tavasz beköszöntének hírnöke Németországban. Olyannyira szeretik, hogy az Európai Unió teljes termésének körülbelül 40%-át a németek adják, több mint kétszer annyit termelnek mint a spanyolok vagy az olaszok. Észak-Amerikával és Nagy-Britanniával ellentétben, ahol a zöld spárga a népszerűbb, a germánok ízlésvilágához egyértelműen a fehér spárga illik jobban, és bár a zöld spárga területe az utóbbi években növekedést mutatott, 90%-ban még mindig fehér spárgát termesztenek az országban. A 'Spargelzeit' kezdetét az időjárás erősen befolyásolja, általában április közepén indul, de egyes években április végére tolódik ki kemény tél és hűvös tavasz esetén. Idén talán kissé szokatlanul korán, március végén kezdenek a boltok német spárgát árulni, tavaly az első osztályú fehér spárga ára 15-20 euró/kg, a másodosztályúé 15 euró/kg körül alakult, idén vélhetően drágulás következik. A polcokon már korábban is lehetett találkozni görög, spanyol és perui importból származó áruval, ami ráadásul általában olcsóbb is a belföldi spárgánál, de ez még nem jelenti a 'Spargelzeit' kezdetét.

A németek a Destatis adatai szerint 2010 körül évi 100 ezer tonna spárgát termesztettek, ami folyamatos emelkedéssel 2018-ra már 133 ezer tonnára emelkedett. A 2020-as évben a koronavírus járvány miatt kevesebb külföldi vendégmunkást tudtak alkalmazni a német gazdaságok, így a belföldi termelés több mint 10%-kal esett vissza, de tavaly már körülbelül 120 ezer tonnát takarítottak be 22,8 ezer hektárról. Ehhez jön még jelentős mennyiségű, legalább 25 ezer tonna körüli, főleg szezonon kívüli import, elsősorban Spanyolországból és Görögországból. A legjelentősebb termesztőkörzetek Alsó-Szászország, Baden-Württemberg és Észak-Rajna-Vesztfália. A spárgaszezon hivatalosan június 24-ével, Keresztelő Szent János napjával zárul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13