Hihetetlen, de igaz: durva, ami a gyümölcsökkel történik Németországban

Hihetetlen, de igaz: durva, ami a gyümölcsökkel történik Németországban

agrarszektor.hu
A Destatis adatai szerint áprilisban csaknem 15%-kal kerültek kevesebbe a gyümölcsök Németországban, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a zöldségféléknél átlagosan 1,1%-os áremelkedést regisztráltak, de például az uborka és a spárga kiemelkedő mértékben drágultak.

A Német Statisztikai Hivatal (Destatis) legfrissebb jelentése szerint a mezőgazdasági termékek termelői árai 39,9%-kal emelkedtek áprilisban a 2021-es év azonos időszakához képest. Ez 1961 óta a legmagasabb éves áremelkedés, de a második legnagyobb ütemű drágulást is idén, márciusban jelentették +34,7%-kal. Havi összehasonlítás alapján az árak 5,6%-kal nőttek márciushoz képest. A tavalyi évhez képest mind a növényi (+45,7%) mint az állati (+45,7%) eredetű termékek ára emelkedett.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

Kivételt képeznek azok a gyümölcsök, amelyek termelői ára áprilisban 14,9%-kal csökkent éves összehasonlításban. A német szamócaszezon relatíve korán kezdődött, ami 24%-os áresést jelentett az előző évhez képest. Ez az áresés a magas hozamokból eredő erős kínálat, valamint a szamóca iránti idei gyenge kereslet következménye.

A zöldségféléknél átlagosan 1,1%-os áremelkedést regisztráltak, de vannak olyan termékek, amelyek kiemelkedő mértékben drágultak. Ilyen az uborka (+53,6%) és a spárga (+32,6%), melyek szezonja áprilisban kezdődött, és a kínálat még igencsak foghíjas volt a hónap nagy részében, és ez egészült ki a magas termelési költségekkel, illetve az uborka esetében az üvegházak energiaköltségeinek ugrásszerű emelkedésével - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?