Drasztikus lépésre készül a német kormány: háborognak a termelők a döntés miatt

Drasztikus lépésre készül a német kormány: háborognak a termelők a döntés miatt

agrarszektor.hu
Óránkénti 12 eurós általános minimálbér bevezetését tervezi a német kormány 2022. október 1-től. Az ottani Gazdaszövetség elnöke szerint azonban ez a lépés piaci torzulásokhoz vezethet, és főleg a a munkaerő-igényes zöldség- és gyümölcstermesztő ágazatok számára okozna problémákat.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A német szövetségi kormány 2022. október 1-től a kötelező, mindenkire kiterjedő legalacsonyabb órabér 12 euróra történő emelését tervezi. A Német Gazdaszövetség elnöke, Joachim Rukwied szerint ez egy rendkívül rosszul időzített döntés lenne, különösen a munkaerő-igényes zöldség- és gyümölcstermesztő ágazatok számára. Rukwied szerint a gazdáknak a költségek növekedését a fogyasztókra kellene áthárítaniuk, és ha piaci viszonyok miatt az áremelés nem lesz lehetséges, akkor a termelés külföldre fog költözni. Márpedig Németország önellátottsági szintje zöldségekből és gyümölcsökből már így is igen alacsony, egy ilyen döntés pedig csak tovább növelné az importfüggőséget - FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?