2023. március 25. szombat Irén, Írisz

Brutálisan elszabadulhatnak az élelmiszerárak májustól: elindult a felvásárlási hullám

agrarszektor.hu
20-30 százalékkal drágulhatnak a maximált árú élelmiszerek a magyar boltokban, ha kivezetik az árstopot, és a kormány egyelőre nem hosszabbított a két hét múlva lejáró árbefagyasztáson. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete szerint a bizonytalanság miatt felvásárlási hullám indult az üzletekben, sokan igyekeznek bespájzolni otthon a most még rögzített árú termékekből.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Habár nem látszik a magyar boltok polcain, de egyetlen hónap alatt negyedével ugrott meg a növényi olajok ára a világpiacon a háború miatt. Eddig a hadviselő felek szállították ezeknek a termékeknek a felét, ám Ukrajnában az idén 40 százalékkal kevesebb napraforgót vetettek. Ha a kormány nem hosszabbítja meg az árstopot, alig több mint két hét múlva a magyar vásárlók is megérzik a háborúnak ezt a hatását.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha most eltörölnék vagy eltörlik az árstopot, akkor például a csirkemell esetében a mostani szinthez képest 20 százalékkal emelkednének az árak

 - mondta az RTL Híradónak Hornyák József, a Portfolio.hu elemzője. A csirkemell árát is a tavaly októberi szinten rögzítette a kormány, a bontott csirke viszont 18 százalékkal drágult azóta a KSH adatai szerint. Az étolaj árstopos, de a margarin már 22 és fél százalékkal többe kerül, mint fél éve. Hornyák József hozzátette, valószínűleg az olaj drágulna a legjobban, ráadásul nagyon jelentős mértékben.

Orbán Viktor miniszterelnök a választás után azt mondta, ő hosszabbítani szeretne az élelmiszerár-stopon. Akkor elárulta, talán már tárgyalnak is az ügyben az érintettekkel.

A bizonytalanság miatt felvásárlási hullám indult, a kereskedelmi dolgozók legnagyobb szakszervezete szerint. Sokan igyekeznek bespájzolni otthon a most még rögzített árú termékekből. Gyakori, hogy egy átlagos napi bevásárlásnál vesznek az emberek 5 liter olajat. De minden alkalommal. Pedig nyilván nem fogyott el még az előző öt liter"  

 - közölte a híradóban Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

A KSH szerint - az árstop ellenére - az élelmiszerek drágultak a legjobban a múlt hónapban Magyarországon. Már márciusban átlag 13 százalékkal többet kértek értük, mint egy évvel korábban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?